- Да ли смо у сродству? - упитао је Бајден индијског премијера, на шта му је Моди кроз шалу потврдно одговорио, преноси Ројтерс.

Амерички председник је објаснио да је сазнао за индијску грану породице Бајден када је први пут изабран у Конгрес 1972. године и када је добио писмо од некога ко се презива исто и живи у Мумбају.

- Открио сам да је постојао капетан Џорџ Бајден, који је био капетан у Источноиндијској компанији - објаснио је Бајден, уз напомену да је једном Ирцу веома тешко то да призна, пошто је реч о компанији која је поставила темље Британске империје.

Он је рекао и да је сазнао да је Џорџ Бајден остао у Индији и оженио се Индијком, алИ да није даље успео да прати тај траг и да је цела сврха састанка са Модијем да му помогне да сазна више о том човеку.

Моди је рекао да му је Бајден раније помињао везу, па је тражио и донео документа која би могла да помогну у попуњавању празнина у породичном стаблу, на шта се амерички председник насмејао.

Односи САД и Индије су у успону и Вашингтон сматра Њу Делхи кључним партнером у настојању да се сузбије кинески утицај у индо-пацифичком региону, наводи Ројтерс.

Након јутрошњег састанка, Бајден и Моди требало је да се данас у Белој кући придруже састанку других лидера Квадрилатералног безбедносног дијалога (Квад) који уз САД и Индфију чине Јапан, и Аустралија.

На самиту ће, како је најављено, бити речи и о напретку у дистрибуирању вакцина, инфраструктури и технолошкој сарадњи.

Лидери Квада разговараће уживо, након Бајденовог састанка са Модијем, а одвојено амерички председник треба да се састане са јапанским премијером Јошихиде Сугом.

(Танјуг)