Председник СДС и други носилац листе ''Ајмо људи'' Борис Тадић, после састанка представника свих опозиционих листа које су на београдским изборима прешле цензус или су близу преласка најавио је да ће вечерас поднети све приговоре за бирачка места где је, како каже, то оправдано и изразио уверење да ће после поновљеног гласања та листа ући у београдски парламент.

- Након тога биће могуће да садашња опозиција формира градску власт. Задовољство ми је што смо се коначно окупили, могло је и раније, али боље икада него икада' - рекао је Тадић.

Председник Странке слободе и правде Драган Ðилас изјавио је да је на изборима у Београду опозиција добила 70. 000 више гласова од коалиције коју предводи Српска напредна странка и да би однос снага власти и опозиције у градском парламенту 55-55 без понављања гласања, али да тај однос може да се промени с обзиром да ће, како каже, због неправилности бити понављања гласања на појединим бирачким местима.

Он је на конференцији испред седишта ССП којем су присуствовали представници листи Уједињени за победу Београда, коалиције НАДА, Морамо, Двери -ПОКс, странке Заветници, и "Ајмо људи - Душко Вујошевић -Борис Тадић"је казао и да су се представници свих листа на састанку изјаснили да нису спремни да са СНС формирају власт у Београду.

Фото: Танјуг

 

Навео је да ће чланови Градске изборне комисије које је делегирале опозиционе странке и поднети прииговоре и захтев за пребројавање гласачких листића на по пет одсто бирачких места на шта, како је објаснио свака листа која је учествовала на изборима има право.

Он је казао да листи ''Ајмо људи-Душко Вујошевић-Борис Тадић'' недостаје 0,2 одсто гласова да пређе цензус и да би у случају да та листа пређе цензус, добила три мандата, два на рачун СНС, један на рачун Уједињених за победу Београда и додао да ће они позвати своје бираче да гласају и помогну "колегама да уђу у градски парламент".

Представник коалиције Морамо Александар Јовановић Цхута гласови и позвао грађане да се спреме да поново изађу на изборе, а представник листе Заветници Никола Драгићевић да су се одазвали позиву опозиције и да су јасно изрекли став да у складу са законом и својим могуцностима бране сваки глас који је освојила опозиција у Београду.

- Морамо бити реални и рећи да опозиција сада нема већину за формирање власт, али после поновљених избора који ће се десити, постоји врло реална шанса да се то деси - рекао је Драгићевић и додао да ће се у том случају одазвати позиву да разговарају о формирању градске власти, али ''''не о фотељама или функцијама већ о програмским нацелима и како да се развија град Београд.

(Телеграф.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".