У изборном штабу СНС-а грађанима се обратио Александар Вучић.

- Процењујемо да је на данашње изборе изашло око 3.840.000 људи. Огроман број, највећи у последње време. Било је само непотребних тензија око неважних ствари, иначе су избори протекли регуларно - истакао је Вучић и осврнуо се на причу о људима који су испред бирачких места имали иштампане спискове:

-  Спискови које су људи носили су спискови сигурних гласова за које људи верују да ће за њих гласати. То није ништа недозвољено нити противзаконито. Задовољан сам оволиком излажношћу која је још један показатељ здравих демократских процеса. Нема никакве илузије да ће се разговарати са свим политичким факторима, што се тиче партије са чијег чела ћу накнадно сићи - рекао је Вучић и прочитао резултате на основу СНС истраживања:

Фото: П. Милошевић

 

 

- Сматрамо да су наши подаци детаљнији од ЦЕСИД-а и ИПСОС-а. Резултати су следећи:

- СНС - 43,95

- За уједињену Србију 13,6

- СПС - 11,4

- НАДА - 5,3

- Морамо - 4,7

- Заветници 3,8

- Двери - 3,8

Остали су испод цензуса.

Фото: П. Милошевић

 

 

Председнички избори:

- Александар Вучић - 59,9

- Здравко Понош - 17,7

- Милош Јовановић - 5,9

- Милица Ђурђевић Стаменковски - 4,5

- Бошко Обрадовић - 4,4

Председник је рекао да је поносан на чињеницу што је успео да уради оно што нико у политичкој историји Србије није успео.

- Једини сам који је два пута победио у првом кругу, и то да ниједном није чак било ни тесно, и да је у другом мандату добијена значајно већа подршка. У другом мандату је добијена значајна подршка, и добио сам у првом кругу 2.245.000 гласова - истакао је Вучић.

Он каже да то значи да ће после Николе Пашића бити Србин који је најдуже на власти у нашој земљи.

- Нисам неко ко се дичи влашћу, већ сам захвалан нашем народу, посебно на Косову и Метохији, где сам добио више од 90 одсто гласова. Нашем народу у Републици Српској где сам добио готово 90 одсто гласова - истакао је Вучић.

Председник каже да је из овога научио да су дела важна, и да су резултати важни, и додао да су две листе претрпеле тешке ударе - листа СНС и Драгана Ђиласа, где су због међусобне борбе многи други искористили то.

- Извињавам се што говорим као председник. Када се буде формирала Влада, онда ће се видети ко је добитник, а ко је губитник. Такође, за нас је велико питање шта хоћемо да урадимо са нашом земљом у будућности. Хоћемо ли да наставимо са модернизацијом, са инвестицијама, хоћемо ли чувати мир и стабилност? А рекао бих као неко ко има највећи легитимитет да ћемо такву владу и формирати. Верујем да су пред нама бројни изазови, али да је за Србију најважније да има добре односе у региону, да настави на европском путу, али да не изгуби традиционална пријатељства - истакао је он.

Вучић се захвалио грађанима Србије, и да је бескрајно поносан и срећан, иако се труди да сакрије сузе радоснице.

- Хоћу да се захвалим својој породици која је истрпела свашта, и свим људима који су нам пружали подршку. И хоћу да кажем да сам поносан на нашу кампању, која је била најчистија и најлепша, и да сам поносан што никога нисмо блатили - рекао је он.

Председник каже да ће у сваком случају СНС бити највећи и део будуће градске владе, али да хоће да сачека коначне резултате.

- Ми смо већ обрадили преко 85 бирачких места. И за парламентарне и председничке изборе. Сутра ћете добити наше резултате, пре него што их РИК објави. Желим да честитам свим противницима на добрим резултатима. Али прво желим да се захвалим мојој Српској напредној странци, коју бескрајно волим, за коју знам како је нападана на које најгоре начине, и желим да се захвалим и СПС, и СВМ, и свима који су ме подржали - казао је он.

Вучић је честитао грађанима Србије на демократски обављеном послу, и истиче да је Србија данас снажнија.

- А да ли ћемо бити снажнији зато што смо оволико удесно отишли, то ћемо видети. Верујем да ће СНС успети да задржи крму тог брода да не оде превише удесно - рекао је председник.