- Потребне су нам безбедносне гаранције бројних држава - казао је Зеленски у интервјуу за "Фокс њуз", додавши да се то односи и на чланице НАТО, као и земље које нису део Алијансе.

Члан кијевске делегације Александар Чали рекао је да Украјина пристала да на неутралан и ненуклеарни статус, ако јој се дају сигурносне гаранције које по садржини и форми треба да буду сличне "члану 5" Северноатлантског споразума.

Према његовим речима, гаранцијама би се предвиђала војна помоћ и успостављање зоне забране летења након три дана консултација у циљу проналажења дипломатског решења.

Зеленски је навео да Кијев жели да гаранти, уз САД, Британију, Немачку и Турску, буду и земље које су се саме понудиле око безбедносних гаранција.

Он је рекао да су, међу земљама које су се понудиле, Израел и Ирска.

- Желели бисмо и Кина да се укључи. Русија би превасходно требало да буде део тог споразума такође, јер ће то бити договор између Украјине и Русије. Русија би требало да буде везана мировним споразумом, јер је учесник конфликта - казао је Зеленски.

Са друге стране, из Кремља поручују да руски председник Владимир Путин може да се састане са украјинским колегом тек када се разради конкретан писани споразум измеду две земље, изјавио је данас портпарол Дмитриј Песков.

Фото: Профимедиа/принтскрин Твитер/BelarusMFA

 

 

- Не, Путин никада није одбио могући састанак са Зеленским. Путин никада није искључио такав састанак и овај састанак је хипотетички могућ - рекао је Песков на ТВ каналу Русија-1, преноси агенција ТАС С.

Како је рекао портпарол Кремља, да би до тог састанка дошло, потребно је да руска и украјинска делегација креирају одређени документ.

- Не скуп идеја, већ конкретан писани документ. Онда ће доћи време за такав састанак - истакао је Песков.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".