Преминуло је 11 пацијената, на респираторима у болницама широм Србије је 42 оболела.

Подсетимо, дан раније на корона вирус тестирано је 15.863 грађана од којих је 1.892 било новозаражено. Преминуло је девет пацијената, а на респираторима било 38 оболелих.

Др Шеклер: Вирус се прилагођава људима, а не само људи вирусу

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву Миланко Шеклер објашњава да је било неколико сојева корона вируса, а да сада сојеви имају подсојеве или подлиније.

- Тако је делта имала скоро 200 различитих линија, омикрон има неколико линија које се битније разликују од почетног омикрон соја и то је нешто што је крајње нормално код вируса, сви они мутирају - истиче Шеклер за РТС.

Каже да су и први оригинални сојеви мутирали, али да се вирус налази под имуним притиском како време пролази, како се прилагођава новом домаћину, али и како процес вакцинације одмиче.

- То значи да он у почетку и нема неке потребе да брзо мутира - сви су осетљиви и само прелази са човека на човека. Када вирус сада са неког зараженог треба да пређе на вакцинисаног, има одређени притисак и не може лако да га инфицира. У највећем броју случајева не успева уопште да га инфицира, а у случајевима када успе, обично су то облици вируса који су мутирали и успели да се промене да би се пробили кроз имунитет - објашњава доктор Шеклер.

Наглашава да то значи да се и вирус прилагођава људима, а не само људи вирусу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".