- Милијарде људи имају вишак килограма, милиони су гладни, једна трећина хране се баца, а начин на који свет производи, прерађује и конзумира храну ствара трећину емисије гасова са ефектом стаклене баште - изјавио је данас на првом глобалном самиту о будућности хране генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Циљ самита је постизање напретка везаног за 17 циљева одрживог развоја, које су УН 2015. сачиниле као опсежну листу задатака, укључујући окончање глади и сиромаштва, постизање родне равноправности и предузимање акција на климатским променама, пренео је Ројтерс.

Фото:Танјуг/АП

 

Гутереш је на самиту који је одржан виртуелно због пандемије корона вируса, на маргинама годишње скупштине УН на високом нивоу, рекао да системи хране треба да подржавају здравље и добробит свих људи, штите планету и подржавају просперитет.

- И морамо поново размислити о томе како видимо и вреднујемо храну - не само као робу којом се тргује, већ као право које дели свака особа - додао је Гутереш.

Након што је била готово непромењена пет година, светска глад и неухрањеност порасли су прошле године за око 118 милиона људи на 768 милиона, при чему је највећи пораст вероватно узрокован пандемијом, наведено је у извештају УН.