-Увредљиви језик и неутемељене оптужбе на рачун председника Руске Федерације апсолутно су неприхватљиве - каже се у саопштењу.


Русија протестује и сматра неприхватљивим то што је Грлић Радман изабрану руску власт назвао режимом и јавно пожелео да не остане још дуго на власти, пренела је Хина.

- Овакво неодговорно понашање представника хрватског руководства разара ткиво билатералних руско-хрватских односа који ове године обележавају 30 година- наводи се у руском саопштењу.

Фото: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Танјуг АП

 

 


У њему се службени Загреб позива да се уздржи од изазивања негативних последица за међудржавне односе Русије и Хрватске, пренео је портал Индеx.хр.

- Такође, сматрамо потребним придржавати се општеприхваћених правила међународне комуникације и дипломатског бонтона- наводи амбасада.

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изјавио је 23. марта да је Владимир Путин ратни злочинац и изразио наду да "аутократски режим" неће бити дугог века, те поручио да би Хрватска знала да узврати у случају да Русија оствари претње према Хрватској.

Грлић Радман је гостујући у емисији Хрватског радија "А сада влада" рекао да не сматра реалним претње руског амбасадора у БиХ Игора Калабухова.

Оценио је да је реч о облику застрашивања и не верује да руски амбасадор говори у име нечега што би се стварно могло догодити.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 


Калабухов је за сарајевске медије раније изјавио да Москва задржава право да реагује, уколико би БиХ одлучила да се прикључи НАТО и упитао:

- Откуд ви знате да немамо планове и против Хрватске, Пољске, Бугарске као чланице НАТО-а-.

У мало изгледном сценарију остварених претњи Хрватска би знала да узврати, казао је Грлић Радман.

- Претња амбасадора није претња само Хрватској, него и целој ЕУ и када би се реализовала активирала би члан 5. НАТО савеза у којем стоји да напад на једну чланицу представља напад на цели савез - навео је и додао:

-То би био повод за нову ескалацију сукоба, што никоме није у интересу и ја сам сигуран да ће се то избећи и пронаћи начини преговора с руским председником Владимиром Путином.

Радман је рекао и да је Путин "већ починио ратне злочине, али да се у рату мора преговарати", као и да Путин "неће имати избора јер није остварио оно што је желео - да покори Украјину".

Два месеца након службене посете Москви, где је рекао да "добри односи с Украјином заиста не искључују добре односе с Русијом", Грлић Радман је казао да је тада мислио на руски народ.

- Не постоји знак једнакости између режима и народа. Народи остају, политике се мењају. Ја се надам да овај аутократски режим неће имати дуги век- навео је хрватски министар.

Рекао је и да је у Хрватску до сада стигло 9.000 Украјинаца.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".