"Влада Руске Федерације, заједно са Централном банком Русије и јавном акционарским друштвом "Гаспром" треба да спроведе сет мера за промену валуте плаћања за испоруку природног гласа земљама Европске уније и другим земљама које су увеле ограничавајуће мере против грађана Руске Федерације и руских правних лица, у руску рубљу. Извештај поднети 31. марта 2022. године, а затим месечно", наводи се у саопштењу. 

Како је прецизирано, влада треба да одобри директиву за измену постојећих уговора "Гаспрома" о испорукама гаса у сегменту промене валуте плаћања у руску рубљу. Према списку упутстава, то је потребно учинити до 31. марта "уз одржавање обима снабдевања, цена и принципа формирања цена утврђених уговора".

Фото: Принскрин/ Блоомберг Маркетс анд Финанце/Схуттерстоцк/ЕПА

 

 

Осим тога, Централна банка треба да заједно са руском владом обезбеди могућност плаћања према гасним уговорима претвореним у исплату испорука у рубљама, укључујући куповину енергетских ресурса на домаћем девизном тржишту. Рок за извршење тог налога је такође до 31. марта.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин донео је одлуку прошле недеље да "непријатељске земље" убудуће гас плаћају у рубљама. Руски лидер је наложио компанији "Гаспром" да пребаци уговоре у рубље. Он је препоручио да ће Русија наставити да испоручује гас у складу са уговорним количинама и ценама. 

С друге стране, шеф немачког министарства економије је рекао да земље Г7 не прихватају опцију плаћања руског гаса у рубљама.

Према његовим речима, министри свих земаља Г7 сложили су се да би промена валуте плаћања представљала кршење уговора и захтевали су да њихове компаније не плаћају у рубљама.

(Спутњик)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".