„Промене овог или оног статуса, а безбедносне гаранције подразумевају неутралан статус, то је уставна промена. То су две седнице парламента, а две седнице су годишње. Можете ли замислити колико све ово може да траје? Референдум је корак брже. Јер само народ може да одлучи да ће бити таквог статуса и таквих гаранција. Референдум ће бити за неколико месеци, а измене устава преко парламента ће трајати најмање годину дана, у складу са важећим законима“, рекао је Зеленски у интервјуу руским новинарима објављеном на сајту кабинета председника, преноси Интерфакс.


Зеленски је нагласио и да је Украјина спремна да измени Устав у смислу неутралног статуса.

„Безбедносне гаранције и неутралност, ненуклеарни статус наше државе, спремни смо да идемо на то. То је прва основна тачка за Руску Федерацију. И колико се сећам, они су због тога започели рат. Разговара се о питању безбедносних гаранција за Украјину. То је већ дубоко разрађено“, рекао је украјински председник.

Фото: Танјуг/АП

 

Он је још нагласио да не би волео да то буде још један споразум који би остао само на папиру.

„Мене интересује да ово не буде још један папир као што је Будимпештански меморандум. Стога смо заинтересовани да се он претвори у озбиљан споразум који ће потписати сви гаранти ове безбедности. Мора да га ратификују парламенти земаља гаранта и мора бити референдум у Украјини“, додао је Зеленски.

Такође, како је нагласио, споразум о безбедносним гаранцијама за Украјину не може бити потписан док су руске трупе у Украјини.

Украјински председник је посебно истакао и да се на састанцима украјинске и руске делегације није разговарало о питањима денацификације и демилитаризације Украјине, наводи Интерфакс.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".