-Већини њих је Србија успутна станица, а највећи део је смештен код родбине, пријатеља или познаника. Људи у Србији су гостопримљиви и емпатични. У овом тренутку имамо 1.350 спремних места у центрима, а смештено је 44 Украјинаца у Врању, од тога су 15 деца- казала је Палић.

Како је испричала у емисији "Уранак", запосленом из Комесаријата један дечак је викао "Тата, тата" и оставио му је цртеж, из кога видите шта у души носи једно дете због свега што се догађа.

Палић је казала да је на почетку сукоба у Украјини Комесаријат отворио број телефона, позивајући украјинске држављане да се јаве уколико им је потребна било каква помоћ.

-Свакодневно добијамо на десетине позива од Украјинаца из других земаља и питају какви су услови у Србији. На границама дежурају екипе и они им објавшњавају да у Србији могу да добију смештај, храну и све остале неопходне животне намирнице- казала је портпаролка Комесаријата за избеглице и миграције.

Према њеним речима, изнеглицде из Украјине највише долазе из Румуније, Бугарске и Мађарске.

На питање уреднице и водитељке Бојане Бојовић колико Украјинаца жели да остане у Србији, Палић је одговорила:

-Они су у овом тенутку пре свега збуњени, замислите, до пре месец дана сте имали нормалан живот, а онда вам се деси рат и морате да се склоните од тог ратног сукоба- истакла је портпаролка.

-Они настављају у Црну Гору или ка Италији. Влада Србије је донела одлуку о привременој заштити и то је врста заштите у којој грађани Украјине могу да се овде запосле и да им деца иду у школу. Надам се да ће се ово што пре завршити, па да могу да се врате својој кући- закључила је Палић.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".