Британски потрошачи не би требало да паниче око куповине производа јер се Британија не враћа у "зиму незадовољства" штрајкова и нестасице струје из 1970-их година, изјавио је данас британски министар за мала предузећа Пол Скали.

- Нема потребе да људи излазе и панично купују. Ово уопште не наличи на догађаје из 1970-их година - изјавио је Скали, алудирајући на зиму 1978-79. године када су инфлација и штрајкови изазвали хаос у економији, преноси агенција Ројтерс.

Растуће велепродајне цене природног гаса у Европи проузроковале су последњих дана драматичну ситуацију код произвођача енергије, хемикалија и челика, и закочиле су ланце снабдевања који су већ у потешкоћама због недостатка радне снаге.

Услед скока цена гаса је дошло до несташице угљен-диоксида у Британији, који прехрамбена индустрија увелико користи како би очувала рок трајања меса.

Због тога је хитно реаговао званични Лондон који је био приморан да продужи државну подршку како би се спречила несташица живине и меса.

Највећа британска малопродајна компанија "Теско" је обавестила владине званичнике прошле недеље да ће недостатак возача теретних возила довести до паничне куповине уочи Божића, ако се не предузму мере.

Полице са газираним пићима и водом су у неким супермаркетима остале празне, а произвођачи ћуретине упозоравају да би породице могле остати без традиционалног ручка са ћуретином на Божић ако се настави несташица угљен-диоксида.

Британској индустрији ауто-превозника потребно је још 90.000 возача како би задовољила потражњу, након што је Брегзит отежао европским радницима улазак у Британији, а пандемија спречила нове раднике да се квалификују.