Ако сте током зимских месеци "накупили" пар килограма вишка, предлажемо вам да испробате ових 5 једноставних савета за мршављење и покушате да лепу линију постигнете без исцрпљујућих дијета.

Савет 1: Шетња сваки дан

Нисмо ни свесни колико се мало крећемо, посебно зими. Користећи градски превоз или аутомобил, просечан човек дневно прошета свега око 3 километра, што је забрињавајуће мало!

Доктори препоручују да сваки дан прошетате најмање пола сата, средњим интерзитетом. Уколико можете себи да приуштите и више шетње, посебно доласком лепшег времена, тим боље за вас. Осим што благотворно делује на ваше физичко здравље, шетња ће вас и психички опустити. А што се линије тиче, прве позитивне резултате видећете већ након 20 дана свакодневног редовног шетања.

Фото: Профимедиа

 

 

Савет 2: Заборавите на слаткише и сокове

Уколико затражите савет нутриционисте, сигурно ће вам рећи: из исхране избаците слаткише и сокове… Једноставно!

Наиме, шећер има високу калоријску и слабу нутритивну вредност - зато, без обзира колико слаткиша поједете, веома брзо ћете опет осетити глад. Можда је тешко одрећи се слаткиша, па кад осетите кризу узмите кашичицу меда или једну коцкицу црне чоколаде. Тако ће вас "криза" брже проћи, а ви ћете се осећати феноменално.

Сокови исто спадају у један од "смртних грехова" лоше исхране, посебно газирани. Једноставно су непотребни у дневном менију. Једини сок који можете да конзумирате без гриже савести је лимунада са кашичицом меда и мало цимета. Тај напитак ће чак и да убрза метаболизам, а самим тим и мршављење.

фото: Принтскрин/Јутјуб/Natašine Slastice

 

 

Савет 3: У исхрану уведите морску со

Веровали или не - морска со игра велику улогу у мршављењу. Наиме, морска со помаже телу да створи пробавне сокове, тако да се храна коју једете брже вари. Она спречава накупљање хране у дигестивном тратку, што доприноси бржем мршављењу.

Морска со, поред тога, изазива потребу за хидратацијом, те пијемо више воде и самим тим имамо мању потребу за јелом. Такође, делује и као лаксатив, па се препоручује и чишћење црева сланом водом у јутарњим сатима.

Фото: Профимедиа

 

 


Савет 4: Једите 5 мањих оброка здраве хране током дана

Нутриционисти кажу: "Планирајте оброке!" Зашто? Јер се тако неће десити да на брзину купите храну у пекари или прегладните па после поједете све што вам дође под руку.

Кад кренете на посао спремите себи сендвиче од домаћих производа и црног хлеба, здраве грицкалице, лимунаду и сличне здраве оброке. Испланирајте свој дневни мени тако да у периоду од 8ч ујутру па до 19ч увече једете 5 мањих оброка, с тим да након 19ч не једете ништа. То ће сигурно допринети бржем мршављењу.

Фото: Профимедиа

 

 

Савет 5: Једном недељно уроните у купку од морске соли

Захваљујући свом саставу морска со подстиче излучивање сувишне течности из коже и везивног ткива, чиме се спречава накупљање течности, те кожа постаје јача, глатка, чвршћа, мекша и здравија. Минерали из соли вежу се уз ћелије коже, па она постаје сјајнија и баршунаста.

Из истих разлога, купка с морском сољу подстиче мршављење и доводи до смањења појаве целулита и регенерације коже, уз антицелулит и антиејџинг учинак. Исто тако, ова купка подстиче метаболизам и чишћење токсина из јетре, бубрега и коже.

Како направити купку са морском соли? Купка од морске соли препоручује се једном недељно. Отопите од 300 до 500 грама морске соли у врућој води, а затим полако додајте хладну воду, тако да постигнете оптималну температуру (од 35 до 37°Ц). Довољно је да у кади будете 20 до 30 минута.

Немојте запоставити ни кожу лица! Узмите пешкир, натопите га у сланој води и ставите на лице. Ако можете - након купке се опустите још око 30 минута.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".