Ухапшени припадници ове групе, сумњиче се да су, како би обманули купце, неовлашћено користили туђе ознаке, организовали производњу, паковање, складиштење и продају на велико и мало, фалсификованих хемијских производа за домаћинство најчешћих произвођача познатих робних марки Fairy, Ariel, Lenor, Persil, Silan, Perwoll, Bref, Head&shoulders, JAR, чију су продају организовали на пијачним тезгама у Суботици, Сомбору, Новом Саду, Панчеву и Београду.

Ухапшени су: Д. П. (1968), С. В. (1976), С. Р. (1977), С. С. (1971), Б. К. (1993), Д. Б. (1978), М. Ђ. (1956), С. К. (1998), С. Л. (1969), И. М. (1983), А. П. (1975) , З. Т. (1970), М. К. (1982), Н. С. (1982), М. С. (1969) , А. А. (1977), А. С. (1971), У. Т. (1989), Б. В. Х. (1993), М.Б. (1956) и П. С. (1975).

Фото: Принтскрин/МУП Србије

 

 

Вештачењем ће се утврдити тачан састав хемикалије која је коришћена за прављење копија познатих брендова средстава за хигијену и кућну хемију. Грађани углавном сматрају да би могли да препознају да није реч о оригиналу.

- Једино у радњи рачунам да је бар тамо проверено, с обзиром на ово данашње време када нам ништа није проверено, ето уздам се колико могу. Довољно је домаћица да види мирис, да помирише да види да то није то, а друго то нагриза руке, а замислите тек малу децу шта би ту све могло да буде - каже анкетирана жена.

Неки од потрошача кажу да увек проверавају шта купују, док други пак напомињу да не проверавају оно што купују.

Сумња се да се организована криминална група овим послом бавила неколико година. 

- Они су имали и производњу амбалаже као и производњу етикета, и свега онога што би давало оригиналност таквом једном производу и углавном само анализома самог састава је могло да се утврди да она та течност, кућна хемија не одговара оној оригиналној - објаснио је Владимир Вујић, начелник Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала.

Производе су складиштили у неколико магацина и продавали на пијацама у Суботици, Новом Саду, Београду, Панчеву и преко огласа.

Фото: Принтскрин/МУП Србије

 

 

- Разлика у цени је била неких 20 - 30 одсто и то се правдало тиме на пијацама и у продаји да је то нека разлика која би се набављала неким кријумчарењем на пример из Мађарске. И даље се тврдило на тим продајним местима д се ради о оригиналним производима, што наравно није била истина - каже Вујић.

Полиција је пронашла 900 хиљада евра и 100 хиљада евра у форинтама и швајцарским францима. Запленили су и 13 аутомобила, две куће, плац и стан у Панчеву, 2 пиштоља и мању количини марихуане. Сви ухапшени налазе се у притвору, данас и сутра ће их саслушати надлежни тужилац. За ово кривично дело предвиђена је затвроска казна од једне до осам година.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".