Осим тога што су истинске иконе наших простора, фолк звезде су нас такође училе стилу. Барем некада - јер данас је ипак естетика фолк музике потпуно другачија. Ипак, било је времена кад су ишли раме уз раме са светским звездама, бар што се имиџа тиче.

Данас када ушетате у неко популарно београдско место где се скупља омладина - рецимо у Цетињску или Другсторе - имаћете мало осећај као да сте ушетали у спот фолк звезде из осамдесетих или деведесетих година.

Мода је циклична, а трендови који сада владају су доказ за то. На Инстаграм страницама масовно се купује винтаге одећа из прошлих времена, а најтраженије су глам осамдесете или дизел деведесете. Комади ове естетике се сада носе на свеж, модеран начин, али су право благо кад их набавите - и гарантују да ћете изгледати кул.

А велики стилски утицај на све нас, можда и несвесно, извршиле су фолк звезде које су слушали наши родитељи, а чије песме знамо још од малих ногу. Данас их радо слушамо, а када на Јутјубу налетимо на њихове прастаре спотове, то је заиста невероватно откриће.

Изгледали су потпуно другачије него пре него што је све захватила "турбо" естетика, и те како су ишли у корак са светом, а генерално су знали да изнесу сву ту одећу баш добро. Јер ипак је све до онога ко одећу носи, макар то био обичан џак.

Које фолк звезде су нас училе стилу?

Џеј Рамадановски

 

 

Прво треба одати модну почаст великом Џеју, који је у својој музици спајао кафану и фанк - баш као и у свом облачењу у младости.

Баггy панталоне, упечатљив накит, мараме, кошуље и јакне живописног дезена: не, то није попис гардеробе београдског хипстера, него Џеја главом и брадом.

Џеј је умео да носи неке стварно луде комбинације - кожни прслук је био његов заштитни знак и увек добра капица. Такође је један од ретких мушкараца на ком жуте панталоне "пију воду".

А кошуља коју је носио на овом наступу данас би била драгоцен комад - уз фармерке и добре патике, реално бисте били фаца (ако умете то да изнесете).

Само погледате јакну коју носи у овом споту с Лепом Бреном - ако вам изгледа познато, то је зато што сте је видели у некој јесењој колекцији хигх стреет бренда.

 

 

Јакна, ролка, фармерке и качкет - крадемо од Џеја овај јесењи аутфит.

Весна Змијанац

 

 

Ух, Весна Змијанац, једна од најлепших жена наших простора. Са разлогом неиспуњена жеља толиких генерација. Дива у сваком смислу.

Носила је Весна свашта, неретко је то ипак прелазило границу доброг укуса, али имала је незаборавне стилске моменте.

Комад који ћете сигурно данас угледати у тржном центру Весна је носила далеких осамдесетих - у питању је пинк хаљиница с прорезима.

Такође, она је добро знала колика је моћ доброг одела - овај аутфит би без икакве преправке добро изгледао и данас.

 

 

Весна и Славко Бањац били су епитом стила и елеганције у споту за свој велики хит.

Припијена црна хаљина на копчање данас би одушевила жене и сигурни смо да би је радо носиле.

Лепа Брена 

 

 

Највећа звезда Југославије морала је да буде и највећа трендсетерка. Нема шта од тадашње популарне одеће Лепа Брена није носила, а пронашли смо нека издања која изгледају јако модерно.

Рецимо, секси црвена хаљина из овог спота чест је призор у изласку суботом, 2021. године.

Бели бикини упарен са футуристичким наочарама је чест стајлинг великих западних звезда данас (рецимо Џеј Ло), а Брена је тај гламурозни фазон фурала много, много раније.

Иако је носила углавном сукњице и хаљинице, Брена има и један јесењи свакодневни аутфит који лако можете да копирате.

Модерна тинејџерка - мислите млада Дара Бубамара?

Сигурно сте видели следећу комбинацију на улици: бициклистичке хеланке, предимензионирана мајица, велике минђуше и наочаре на глави.

Популаран аутфит данашњих модерних тинејџерки је почетком деведесетих на пресладак начин носила Дара Бубамара.

Y2К стил – мислите Ксенија Пајчин?

Сестре Хадид, клан Кардашијан - Џенер и остале најпопуларније жене светске естраде тренутно фурају Y2К стил одевања, који је заправо повратак раним двехиљадитим годинама.

Док је у свету тада харала Парис Хилтон, код нас је харала Ксенија Пајчин.

 

 

Комади који су се тада носили јесу дискутабилни - да ли је морало све да буде толико плитко, а сенка на очима толико бела? Ипак, таква је била мода, а Ксенија ју је и те како пратила.

Не знамо да ли ће заживети на нашим улицама, али ако вам се допада, знате где да потражите инспирацију.

Синан, Миле и Ипче

Многи кажу да је "Јужни ветар" највећи југословенски бенд, а то је врло вероватно и истина.

Тешко је помирити моду и народњаке који су баш за "под шатру", међутим имали су и они својих стилских момената.

Синан Сакић са деним јакном, Реј Бан наочарима и мајицом која слави колегиницу Шемсу овде изгледа као рок звезда.

 

 

Миле Китић носи јесењу бомбер јакну која у модерној верзији сваке сезоне буде по радњама.

И најзад, најлепши народни певач свих времена, који није баш имао додира с модом, ал то није ни битно - јер може да нас научи есенцији стила, која подразумева да и најсмешније ствари можемо да изнесемо да изгледају кул.

Имао је "муллет" фризуру, врећасто одело које изгледа као да га је узео од ћалета, а ипак је зрачио толиком харизмом да је једноставно "шмекерица".

Можда је то до начина на који пева, односно како ноншалантно пусти глас који се неће поновити. Морали смо зато текст да завршимо овим наступом "Малог Рамба", великог Ипчета Ахмедовског.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".