У тренутку када глобална криза извазвана пандемијом корона вируса прети да смањи стопе наталитета на глобалном и националном нивоу, Мађарска држава креирала је посебан модел популационе политике који стимулише природни прираштај. 

Ослобађање од пореза за мајке четворо и више деце, субвенционисани стамбени кредити које парови не морају да врате ако добију треће дете, накнада у износу пуно плате током породиљског одсуства и могућност боловања за баке и деке који чувају децу – само су неке од мера којима Влада Мађарске покушава да подигне наталитет.

Једна од најпопуларнијих мера за подршку породици у овој земљи су субвенционисани кредити које држава даје младим паровима у износу до 10 милиона форинти (око 30.000 евра). Паровима који добију двоје деце биће отписана трећина дуга, док ће паровима са троје деце бити поништен цео дуг. Услов је да се венчају законски и то пре 41. године супруге. Уз то, Мађарска даје и олакшице за куповину породичних возила са седам седишта. 

Посебно стимулативну одбредба која привлачи пажњу европске и домаће јавности, тиче се одлуке Мађарске Владе да жене са четворо или више деце буду потпуно изузете од плаћања пореза до краја живота.

Мере популационе политике укључују и старије становништво (баке и деке), којима се допушта да уколико су још увек у радном односу могу узети плаћено одсуство за чување унучића.

Подстицање наталитета остварује се такође и кроз бесплатне програме вантелесне оплодње за све парове који имају проблема са зачећем. За ову ставку издвојена су посебна средства из буџета.

Успех мера и резултати у порасту броја бракова и стопе наталитета подстакли су Каталин Новак, мађарску државну секретарку за питања младих и породице, да најави да ће од јула 2021. године накнаде које мајке примају за породиљско одсуство бити изједначене са износом плате коју су примале.