За резолуцију су гласале Русија и Кина, а преостале чланице СБ УН биле су уздржане, међу којима су Француска, Велика Британија, САД, Индија, Ирска, Кенија, Мексико, Норвешка, Албанија, Бразил, Габон, Гана, УАЕ, преноси агенција ТАС С.


Да би резолуција била донета, требало би да је подржи најмање девет чланица СБ УН од 15, под условом да нико од сталних чланица не искористи право вета.

Међу коауторима резолуције су Белорусија, Северна Кореја и Сирија.

"Жалимо што СБ УН није усвојио резолуцију у којој се позива на договорени прекид ватре за евакуацију цивила, како би се решила хуманитарна питања. Без обзира на то, очекујемо да чланови међународне заједнице који то искрено желе, учине све да се олакша хуманитарна ситуација у Украјини и ублажи патња цивилног становништва", рекао стални представник Русије у УН Василиј Небензја, а пренео ТАС С.

И Кина се огласила по овом питању.

"Чињеница да СБ није одобрио резолуцију је за жаљење. Кина је гласала за резолуцију јер је желела да нагласи међународној заједници важност хуманитарног питања у Украјини", рекао је представник Кине у УН Џанг Ђун.

Раније су западни представници у Савету безбедности, конкретно, САД и Велике Британије, већ јасно ставили до знања да неће подржати руску резолуцију, јер она не оптужује Москву за стварање хуманитарне кризе у Украјини и не назива је агресором, преноси Спутњик.


Према руском нацрту резолуције који данас није усвојен, Савет безбедности позива на "прекид ватре постигнут преговорима како би се обезбедила брза, безбедна, добровољна и несметана евакуација свих цивила".

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".