Државни секретар САД, Ентони Блинкен, рекао је да Америчка влада верује да су у Украјини почињени ратни злочини, на основу своје процене доказа да су цивили намерно гађани ратним оружјем.

- Од покретања овог ничим изазваног и неоправданог напада, руски председник Владимир Путин изазвао је смрт и уништење широм Украјине. Видели смо бројне, веродостојне извештаје о нападима чија су мета били цивили. Руске снаге уништиле су стамбене зграде, школе, болнице, кључну инфраструктуру, цивилна возила, тржне центре и возила Хитне помоћи, и за собом оставиле хиљаде цивила, мртвих или рањених, рекао је он.

- Данас могу да кажем да, на основу тренутно доступних информација, америчка Влада процењује да су припадници руских снага извршили ратне злочине у Украјини. Као и у сваком другом случају наводног злочина, суд који има надлежност над злочином биће одговоран за утврђивање кривице. Влада ће наставити да прати извештаје о ратним злочинима и делићемо информације које прикупљамо заједно са савезницима, партнерима, међународним институцијама и организацијама. Посвећени смо утврђивању одговорности уз коришћење сваког доступног алата, укључујући и кривично гоњење, рекао је државни секретар САД.

(МОНДО)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".