Полиција у Мелбурну спрема се данас за четврти дан протеста против закључавања, а центар за вакцинацију у граду затворен је на неколико дана, након што су демонстранти наводно узнемиравали особље, док су нови случајеви ковид-19 широм аустралијске државе Викторија обарили дневни рекорд.

Стотине демонстраната изашло је на улице у овом граду са пет милиона становника, откако су званичници у понедељак наредили затварање градилишта на две недеље и прописали да су вакцине обавезне за грађевинске раднике како би се ограничило ширење вируса, преноси Ројтерс.

Више здравствених радника потврдило је да је центар за вакцинацију у градској скупштини у Мелбурну данас затворен до понедељка, након што је неколико запослених физички и вербално злостављано од демонстраната док су долазили на посао.

Полицајци у центру Мелбурна данас су проверавали разлоге због којих су људи на улицама, показали су снимци на друштвеним медијима, док власти покушавају да спрече још један протест у другом по величини аустралијском граду након више од 200 хапшења јуче.

Полиција је у среду употребљавала бибер спреј и гумене метке како би растерала демонстранте који су се окупили око једног спомен обележја палим војницима, што је ижвало велики број кртика због злоупотребљавања овог места за потребе протеста.

Полиција и синдикални званичници потврдили су да су се екстремистичке и крајње десничарске групе придружиле демонстрацијама.

Док су се власти спремале за нове протесте, Викторија је данас пријавила 766 нових локалних случајева, чиме је надмашен претходни рекорд од 725 инфицираних 5. августа 2020.,уз четири нова смртна случаја.

Суседни Нови Јужни Велс пријавио је 1.063 нове инфекције, више од 1.035 дан раније, и шест преминулих од последица ковид 19.

Аустралија се бори против трећег таласа пандемије, након избијања Делта соја у два највећа града, Сиднеју и Мелбурну, и главном граду Канбери, што је проузроковало да половина од 25 милиона становника државе буде под строгим ограничењима карантина, како би се сузбило ширење инфекција.

Званичници су обећали да ће ублажити мере када се 70 одсто одраслих потпуно вакцинише, што се очекује следећег месеца.