Ова балканска земља добија скоро сав гас кроз десетогодишњи уговор са Газпромом који истиче крајем 2022. године. Годинама је одлагала пројекте диверзификације својих извора, укључујући везу гасовода са суседном Грчком и проширење јединственог складишта гаса у земљи. Влада Бугарске настоји да убрза оба пројекта због страха да би рат у Украјини могао изазвати већи поремећај, пише Блоомберг.

- У овој ситуацији нема шансе да се разговара са Газпромом - рекао је Васиљев националном радију БНР.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Разговарали смо и са Грчком и са Турском да искористимо постојећу инфраструктуру за снабдевање ЛНГ-ом и повећамо испоруке из Азербејџана, са којим земља има уговор - рекао је Васиљев.

Влада се нада да ће заједнички механизам Европске уније о снабдевању функционисати до краја лета, што ће омогућити овом блоку да преговара по бољим ценама, рекао је он.

Рат у Украјини је већ приморао ЕУ да редефинише своју енергетску политику и тражи брже смањење зависности од Русије, њеног највећег снабдевача енергијом. Европска комисија је прошле недеље изнела план за замену добављача скоро две трећине увоза руског гаса ове године и настоји да постепено укине зависност од свих фосилних горива из Москве до 2027.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".