- Желим сви да ме чују сада, посебно у Москви. Време је да се сретнемо, да разговарамо, да вратимо територијални интегритет и правду за Украјину, или ће се Русија суочити са таквим губицима да наредних неколико генерација неће моћи то да поправи, навео је Зеленски.

Украјина је увек нудила решења за мир и желела смислене и поштене преговоре о миру и безбедности, без одлагања, рекао је Зеленски, поручујући и да је "дошло време да се обнови територијални интегритет и правда Украјине. Иначе ће губици Русије бити толики да ће вам требати неколико генерација да се опоравите".

Две стране недељама су укључене у преговоре без назнака помака.

Зеленски је рекао да руске снаге намерно блокирају снабдевање хуманитарним залихама нападнутих градова, коментаришући и да је то "намерна тактика... Ово је ратни злочин и за то ће одговарати 100 одсто".

Рекао је и да нема информација о томе колико је људи погинуло након што је у среду погођено позориште у граду Маријупољу, у које су се склониле стотине људи, додавши да је до сада спашено више од 130 људи.

Око 400.000 људи заробљено је у том стратешком лучком граду на Азовском мору више од две недеље, а због тешког бомбардовања прекинуто је снабдевање електричном енергијом, грејањем и водом.

Руско министарство обране саопштило је у петак да његове снаге "стежу обруч" око Маријупоља и да су борбе стигле до средишта града.

Званичници у Маријупољу кажу да је 2.500 људи погинуло откако су руске снаге прешле украјинску границу 24. фебруара.