Овај државни закон, усвојен у мају 2021. одобрио је измене политике смртне казне, дајуц́и осуђеним особама могуц́ност да изаберу смрт стрељањем или смртоносне инјекције када су доступне. То је такође учинило да електрична столица буде примарни начин извршења државе.

Јужна Каролина се придружује Мисисипију, Оклахоми и Јути у одобравању стрељања као начина извршења најстроже казне.

Те државе користе смртоносну инјекцију као свој примарни метод. Три погубљења, сва у Јути, извршена су од стране стрељачког вода од 1976. године, према Информативном центру за смртну казну.

Рони Ли Гарднер, 49-годишњи осуђени убица, био је последња особа у Сједињеним Државама која је стрељана 2010. године. Јужна Каролина је последњи пут извршила егзекуцију 2011. године када је Џефри Мотс (36) убијен смртоносном инјекцијом након што је осуђен за убиство цимера из ц́елије 2005. године.

Од када су Сједињене Државе поново увеле смртну казну 1977. године, Јужна Каролина је извршила 43 егзекуције. Има 35 затвореника осуђених на смрт, према подацима Одељењу за поправне казне.

Комора смрти у државном затвору је адаптирана како би се додала метална столица за стрељачки вод, заштитна опрема и стакло отпорно на метке како би се одвојила соба за сведоке, наводи се у саопштењу за јавност. Чланови стрељачког вода су добровољни радници који морају да испуњавају одређене квалификације, наводи се у саопштењу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".