То се никако не допада Русима, који деле 200 км копнене границе са Норвешком, која је домаћин вежби.

Пре око осам месеци, док е свет бавио пандемијом коронавируса, лидери НАТО-а су на својим сајтовима објавили да ц́е у марту 2022. извести велику војну вежбу под називом "Хладни одговор 2022". у северној Норвешкој.

Најавили су да ће у њему учествовати 30.000 војника из 27 земаља НАТО-а, као и 220 авиона и 50 бродова. Ове бројке показују да је ово највећа војна вежба на Арктику у последњих 30 година.

Ескалацијом руских односа са Украјином ова вежба је добија додатни значај.

То знају и у НАТО-у, па су се одмах оградили од идеје да то има везе са Русијом.

- Војна вежба је најављена пре осам месеци када није било неправедних војних дејстава на територији Украјине. НАТО у тој ситуацији делује превентивно и пази да не ескалира ситуацију , стоји на њиховом сајту и додају да су позвали Русију да буде тамо као држава посматрач, али су они то одбили.

 

 

Ова објашњења Русији ништа не значе. Они имају свој став. а то је да НАТО буде што даље од њихових граница. Они су забринути јер држава са којом се граниче тренутно дозвољава да се ова акција изведе.

- НАТО-ова вежба великих размера "Хладан одговор" одражава општу жељу Алијансе да ојача своје присуство у северној Европи. Претпостављамо да било какво повећање војних капацитета НАТО-а у близини руских граница не доприноси јачању безбедности у региону. Није било званичних информација о позиву руских посматрача на вежбу у Амбасади, написали су из руске амбасаде у Норвешкој на друштвеним мрежама.

 

 

Упркос противљењу вежбе су почеле
 

- То је одбрамбена војна вежба, рекао је Ингве Одло, норвешки генерал задужен за операцију.

Осим НАТО-а, у акцији учествују и Шведска и Финска. Земље које нису чланице НАТО-а. Они су вец́ учествовали у овој војној вежби, која се сваке две године одржава у Норвешкој, али ситуација у то време није била тако деликатна.

Главна "звезда" целе војне вежбе биће носач авиона ХМС Принц оф Валес.

 

 

На носачу се налази највиши поморски штаб у британској Краљевској морнарици - командант Ударних снага Уједињеног Краљевства, на челу са контраадмиралом Мајком Атлијем, који ће предводити значајну оперативну групу у склопу напора НАТО-а за мир и стабилност у Европи.

 

 

- НАТО је камен темељац одбране Уједињеног Краљевства и наша посвећеност алијанси је апсолутна. Привилегија је бити командант поморске компоненте Уједињеног Краљевства док учествујемо у овој вежби под вођством Норвешке, рекао је контраадмирал Мајк Атли.

 

 

Војна вежба трајаће још 15-ак дана. Окупљене снаге ће тренирати у најекстремнијим могућим условима, на температури знатно испод нуле.

(24сата.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".