Вероватно нема особе која не зна чувене стихове "Од Вардара па до Триглава, од Ђердапа па до Јадрана..." Међутим, већина не зна да се иза настанка песме и њене славе крије занимљива прича, и да је ова нумера у почетку била одбачена и жестоко критикована у јавности.

Гостујући пре неколико година у емисији "Песма као лек", Захар је открио какве муке је имао због своје композиције за коју је написао и музику и текст, и то вођен искреним младалачким патриотским осећањима.

Фото: В. Данилов

 

 

На плочи је као аутор музике потписан Данило Живковић који је први отпевао ову песму, а Захар је наведен само као аутор текста, али то је био тек почетак заврзламе.

- То је смешно и тужно. Данило Живковић је добио од једног македноског певача једну песму која се звала "Земљо Македонијо". Пошто смо се дружили, Данило ми је рекао да је добио ту песму, да би направио верзију на српском. Али он ми је рекао: "Зашто бих то радио, ево узми ти и направи нешто од тога". Ја сам на основу те мелодијске линије из рефрена "Земљо моја, Македонијо, ја те сакам, Македонијо", направио целу песму "Југославијо" и цео оригиналан текст. И, наравно, понудио сам је Данилу Живковићу, који ју је само отпевао. Међутим, када је песма изашла у Југотону, то је наишло на жестоку осуду у штампи. Чак је и "Јеж" писао да је то срамота и шунд. Онда је мој пријатељ Данило мени рекао: "Ја ћу тебе морати да тужим, ти си мени угрозио каријеру. Ти си ме натерао да певам ову песму!" Па, како ја могу да натерам зрелог човека на нешто? - присетио се Захар.

Фото: Архива Новости

 

 

Међутим, дошло је до неочекиваног обрта!

- Један трубач који је свирао са нама, отпевао је Титу на Брионима ту песму, и он је рекао: "Па, то је красна пјесма! Такве пјесме нам требају!" И преко ноћи је то постао огроман хит! А, наравно, по обичају, нико не говори да песма припада композитору, него певачу који ју је отпевао. Данило је, наравно, одустао од тужбе, па је чак и песму присвојио као аутор, иако није написао ништа и углавио се чак и да добија паре од ауторских права. Ја сам решио да га тужим, али тужилац ми је рекао: "Немој, то је сад узело маха, то би било јако лоше по јавност! Пусти га! Знају сви да је то твоја песма". Данила сам питао: "Зашто, бре, то радиш? Одликовања добијаш за моју песму!" А он ми је рекао: "Покварен сам, то је јаче од мене!" Бог да му душу прости, био је талентован, могао је да направи песама колико је хтео, али, ето... То је било једно горко искуство за мене - испричао је Захар.

Иако се опекао са нумером "Југославијо", и имао негативно искутсво са упливом политике у музику, то Захару није била последња патриотска песма. Касније, он је створио још сличних композиција, међу којима су "Живела Југославија" и "Хеј, Југословени".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".