Ристић је казао да нас до краја марта очекује смена хладних и топлих дана.

- Хладан ваздух изнад централне и југоисточне Европе полако се загрева и премешта на исток. Изнад већег дела Европе доћи ће до стабилизације времена и пораста ваздушног притиска. Изражена циклонска активност биће на Пиринејском полуострву и у области западног Средоземља где се очекује киша. Висинско североситочно струјање над нама биће у постепеном слабљењу и скретању на северозападно са којим ће у наше крајеве притицати осетно топлији ваздух - каже метеоролог Ристић, преноси Информер.

Од недеље топлије, температуре изнад просека
 

Метеоролог напомиње да нам од 13. марта долази топлији период који се неће дуго задржати.

Од недеље, 13. марта, постепена промена времена. Биће из дана у дан све топлије. Температура ваздуха на висини од 1500 метара са садашњих -12 степени Целзијуса порашће на +4 степена Целзијуса колико се очекује у уторак.

У понедељак и уторак, 14. и 15. марта, преовлађиваће сунчано време са слабим јужним и југоисточним ветром. Максимална температура у уторак, у нижим пределима ће се кретати од 12 до 18 степени Целзијуса, а на планинама од 0 до 10 степени Целзијуса, што је нешто изнад вишегодишњег просека за ово доба године.

У среду, 16. марта, пролазно наоблачење са слабом кишом, мањим падом температуре и појачан западни ветар.

У четвртак, 17. марта, облачно, још мало свежије и углавном суво.

Топлији период потрајаће до петка, 18. марта. У јутарњим часовима и даље у појединим деловима Србије треба очекивати појаву мраза.

Фото: Танјуг

 

Временски обрт, стиже хладна кошава и ниске температуре
 

Нова количина хладног ваздуха из Сибира средином следеће недеље поново ће кренути према истоку Европе. Сибирски антициклон поново ће ојачати и преместити се на крајњи исток Европе и донети поново захлађење праћено хладним источним ветром.

Његов утицај на време у нашој земљи се очекује од петка, 18. марта, када ће уз појачан источни и југоисточни ветар, у Подунављу и Поморављу познатији као хладна кошава, поново доћи до продора хладног ваздуха са истока.

Следећи викенд, 19. и 20. март, ветровито и хладно за ово доба године. Има услова да поново пада и снег.

Хладно време за ово доба године потрајаће све до 25. марта. Источни и југоисточни ветар биће у постепеном слабљењу. Максимална температура у нижим пределима ће се кретати од 5 до 10 степени Целзијуса, а на планинама од -5 до 0 степени Целзијуса, што је испод вишегодишњег просека за ово доба године. У појединим данима има услова и за провејавање снега.

- Пролећне температуре и сунчано време можемо да очекујемо тек крајем марта - истиче Ристић.

После 25. марта, до краја месеца биће осетно топлије, са максималним температурама и до 20 степени Целзијуса.

(Информер)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".