Европска комисија послала је Гоогле-у захтев да уклони резултате руских државних медија из претраге у земљама унутар ЕУ. Како пише Тхе Wасхингтон Пост, Гоогле је објавио писмо званичника ЕУ у базу података владиних захтева.

У њему званичници објашњавају како се званична наредба Комисије да се забрани емитовање РТ и Спутњика у Европској унији односи и на претраживаче и интернет компаније.

У писму које је Гоогле објавио, званичници су објаснили да прегледачи играју главну улогу у ширењу садржаја и да би, ако компанија не уклони те медије, то значајно олакшало приступ јавности тим садржајима.

Гоогле није одговорио на Пост-ов захтев за коментар, али ова публикација каже да претрага спроведена унутар ЕУ није приказивала линкове за РТ. Међутим, Енгадгет каже да су се РТ линкови приказивали када су их тражили у Аустрији и Француској.

У писму се такође наводи да се наредба односи и на “постове појединаца који репродукују садржај РТ-а и Спутњика” — на пример, снимке екрана чланака са тих медија — и да друштвене мреже морају да избришу те објаве ако буду објављене.

Међутим, како наводи Тhe Washigton post, стварни закон о санкцијама не дефинише захтев на начин на који је написан у писму, тако да би тумачење званичника могло да се оспори на суду.

(Телеграф.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".