Њена појава, наступ и песма после полуфиналне вечери изазвали су велико интересовање јавности.  Иако није била међу фаворитима потпуно је обузела не само Србију, већ читав регион, па и Европу. Ана Ђурић Констракта завршила је архитектонски факултет, била чланице групе “Земља Грува” и не музичкој сцени је годинама, али се о њом мало тога зна.

- То је све живот. Пројектовањем се не бавим одавно, пресекла сам да се мојој породици више исплати да будем ту уз децу и да радим ово што радим, и да могу више да допринесем заједници кроз ово што радим, него кроз архитектуру.

 

Да ли сте традиционалан тип?

– Домаћица сам, јесам код куће, ако то значи да сам траиционалан тип, онда јесам и волим да будем код куће и уз породицу, прија ми.

Колико вам значи подршка супруга који се не бави јавним послом?

– Није лако, свако ко ради овакву врсту посла то зна. Ту смо да подржавамо једни друге, без тога је јако тешко. Без подршке не знам да ли бих била толико упорна да све изведем до краја, да се бавим овим чиме се бавим.

Какви су утисци сада након победе и зашто сте били толико изненађени?

– И даље ми је нестварно, није довољно ни 24, ни 36 сати. Видећемо када ћу прихватити ту идеју. Нисмо се пласирали као фаворити током целе кампање, та промена се десила после првог полуфинала, нешто се десило и исход је познат. Заиста нисмо очекивали, то је чињеница.

 

Да ли сматрате да је разлог томе што сте другачији?

 

– Све су то разлози зашто је ова песма изабрана, такав је тренутак и јесте се у том низу песама показала као другачија, и другачије осмишљена, и сама по себи може да се бави другом тематиком, у односу на ову која је уобичајена била на фестивалу. Шта се десило у гласовима не знам, имам утисак да је мобилисана публика која иначе не гласа, евровизијска је углавном затворена, а сада као да се десило да је изашло из оквира те публике.

Изазвали сте реакције широм Европе. Да ли очекујете да ће евровизијска публика прихватити ту песму?

– Видећемо, све је могуће. Нисам никад пратила те токове евровизијске пред такмичење, па како они иду, и онај који је фаворит све време, заиста остане фаворит и на крају. Можда се и деси неко чудо, као што се десило овде. Сада се ушло у игру да је победа могућа.

Подржале су вас колеге уметници, да ли сте то очекивали?

– Прија ми, видим да се подршка десила на разним странама, драго ми је што постоји тај капацитет да се чује и види. Мислим да је то посебна дискусија, начин на који ја изговарам, то је парафраза, јасно је уметница мора бити лепа, апгрејд је те изјаве.

Да ли ћете мењати наступ за Евровизију?

– Држаћемо се овога што је постављено, доста је промишљено и мислим да ради, биће промена у детаљима, не бисмо мењали у концепту. Свима је у интересу да то изгледа најбоље могуће, пошто то ипак представља нашу заједницу. Ово се показало као нешто што ради, нема потребе да измишљамо топлу воду.

Да ли ћете певати на српском језику?

– Са преводом на енглески мислим да би се изгубила та ритмика која постоји, која је специфична за српски. За сада смо за то да остане на српском, а да видимо како да све те изјаве које постоје у песми дођу до публике. Да ли ће то бити кроз титлове, да ли на тим екранима, то питање ћемо решити у ходу, али ближи смо одлуци да не иде на енглески.

Неда Украден је рекла да сте били њен фаворит, али вам је дала нула поена?

– Мени је то океј, и сама је рекла да је хтела да промеша карте, мислим да је то сасвим у реду.

Да ли сте се обрадовали када сте видели своју пријатељицу Уну Сенић у жирију?

– Да, сва три дана су били различити чланови колико сам разумела, који су били негде, можда чак нису били ни у овој згради.

Скромни сте, купујете јефтине ствари...

– Не подржавам беспотребну потрошњу. Јако често залазимо у то, а нема потребе. Није да је могуће, али питање је тренинга. Имамо утисак да су нам потребне ствари које нису, када се то промисли, дођеш у неку другу позицију.

Фото: АТА имагес

 

Многи виде Украјину као победника због тренутог ратног стања, да ли вам је то реално?

– Колико знам о овом такмичењу, често оде у политизацију, могуће је. Ако би то Украјини донели нешто, да се боље деси у свету, онда да.

Многи сматрају да се у позадини вашег спота појављује застава Украјине?

– То је читање на које сам наишла, али то није истина. Сав материјал је био готов пре него што је кренула цела ватра између Русије и Украјине. Те боје немају везе са тим. Та различита читања чине лепоту целе ствари.

Аца Лукас је рекао да би и он победио да је прао ноге у лавору, алудирајући на то што сте ви прали руке.

– То ми је забавно, мислим да би било још боље да сам му ја прала ноге, али такође бих рекла да мислим да то није стварно он изјавио. Знамо ко пласира то у медије.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".