Наиме, пожар који је избио услед гранатирања захватио је нуклеарку Запоржје, излажући, како каже прес служба поменуте електране, цео свет ризику.

Извори из Украјине тврде да је први агрегат у ремонту, међутим, нуклеарно гориво није извађено из истог. Међутим, наводи се да је Центар за обуку и контролни пункт успео да савлада ватрену стихију, а до промене зрачења и оштећења блокова није дошло.

 

 

Руски изворе саопштавају да путања пројектила који је погодио нуклеарну електрану не указује на то да је у питању руско оружје, те да на то додатно и не постојање разарања на земљи, додајући да би и у случају удара пројектила не би дошло до катастрофе.

- Трупови совјетских и руских реактора дизајнирани су са огромном маргином сигурности. Да бисте их уништили, потребно је да циљано бомбардујете исто место дуго времена директним ударцима - истичу они.

Како преносе украјински медији, уништење реактора нуклеарне електране је готово немогуће јер, како тврде "стручњаци наводе да је нуклеарни блок високо заштићен објекат и пројектован тако да се при најмањој опасности реактор аутоматски гаси, као и да може и ручно да се искључи".

Пожар је угашен у току јутарњих часова.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".