Као да вас је неко ударио чекићем у главу, сазнате да вам је дете страдало и то на такав начин. То су страшне ствари. Ја о томе немам снаге да говорим, могу само да поменем да нисам био присутан кад се то десило, јер се све одиграло у изнајмљеном стану дететове баке. Сада желим да се борим да ми се остала два детета, која су у хранитељским породицама, врате.

Овако почиње своју исповест Горан Станковић, отац трогодишњег Гаврила из Ниша који је 29. јануара преминуо од опекотина задобијених под, засад, неразјашњеним околностима. Дечак након повређивања није одведен код лекара, већ је лечен у кућним условима, у изнајмљеном стану његове баке Д. Т. (53) где је боравио са мајком Тамаром (32) и две сестре старе шест месеци и пет година. Његова мајка Тамара ухапшена је и осумњичена за запуштање и злостављање малолетног лица, непружање помоћи и кршење породичних обавеза, док се њена мајка Д. Т. сумњичи само за непружање помоћи, а кривична пријава против ње је поднета у редовном поступку. Отац Горан за то време налазио се у притвору због другог кривичног дела, а одмах по изласку на слободу, започео је своју борбу да врати двоје деце која су у међувремену измештена у хранитељске породице. 

- Ја сам ангажовао браниоца за супругу. Што се тиче деце ја ћу се борити да се она врате код нас, са Центром за социјални рад сам ступио у контакт, са намером да видим о чему се ради и која је могућност да ја моју децу вратим, да буду код мене. Пре неколико дана сам изнео своје разлоге због којих сматрам да деца треба да буду код нас, један од њих је тај да нам деца нису узета због немаштине или судком одлуком, већ су нам деца узета због немилог догађаја који нас је задесио. А што се мене тиче ја не могу да будем нечовек и да своју супругу теретим за тако нешто јер знам каква је била мајка, како се бринула о тој деци, али ако узмемо историјат да се она јануара месеца 25. јануара изашла из Психијатријске болнице у Горњој Топоници, а немио догађај се десио 28. треба видети њено стање урачунљивости у које не желим да улазим јер су ту психијатри и стручњаци који ће то утврдити – прича он.

Каже и да је од Центра за социјални рад добио одобрење да у току ове недеље посети двоје деце, а да ће се у наредном периоду борити да се она врате кући.

- Да дођу и буду у породичној кући у којој су се родила, да пробамо да се мајка врати. Да након испитивања свих сведока и саслушања и налаза психијатра, да се ради на томе да се супрузи укине притвор, да се брани са слободе, јер сматрам да би останком у притвору њен положај био још више погоршан – истиче он. 

Бранилац његове супруде, адвокат Мирослав Ристић каже да је у току је истрага због кривичног дела занемариване и да је њој одређен притвор. 

- Међутим она се због специфичног стања у којем се налази и којем се налазила тренутно је на вештачењу урачунљивости у Специјалној психијатријкој болници у Нишу. До окончања истраге  остало је још да се испита још један сведок, који има статус посебно осетљивог лица, јер се ради о малолетном лицу – рекао је Ристић. 

Једно од питања на које би требало да одговори истрага јесте и то на који је начин дечак задобио фаталне опекотине. Верзија да се попрскао водом из туша не делује као могућа јер је за настанак опекотина трећег степена, потребно да дечак буде изложен врелој води сигурно 10 до 15 секунди, уз напомену да када се одврне вода на тушу не почиње одмах да тече најврелија вода. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".