За исти дан, готово у идентично време, ових дана се на друштвеним мрежама најављује скуп антиваксера, антимаскера, антиглобалиста и других екстремистичких организација, а све, наводно, под окриљем идеје да се "стане на пут најављеним ковид пропусницама".

Сатница Прајда је ове године померена за поподне, па ће уместо уобичајеног преподневног термина почети у 16 сати и трајати све до 23 сата увече. Учесници ће окупљање започети традиционално у парку Мањеж, а прослава ће се од 18 сати наставити у Музеју Кинотеке.

Тек километар даље, само нешто касније, екстремисти најављују протест који би требало да почне од 17.30 часова на Тргу републике, одакле ће кренути ка Андрићевом венцу.

Као повод за нови протест овог пута узета је недавно најављена одлука Кризног штаба да ће се увести ковид пропуснице у борби против корона вируса.

Овај позив се дели на друштвеним мрежама, а организатори скупа су опскурне екстремистичке, или како себе називају "антиглобалистичке" организације, које су једном својом објавом већ доказале да је време скупа тенденциозно одабрано у време Параде поноса као одређену врсту провокације.

У поменутој објави пише "Сами бирате којој Србији припадате", испод чега је фотографија са два најављена суботња скупа. Ова група екстремиста тврди да се залаже и за "срећну традиционалну породицу", што је, могло би се рећи, још један од повода овог окупљања, који се, према њиховом мишљењу, коси са најављеним Прајдом.

Како сазнајемо, група организација која се противи Прајду пријавила да је полицији да ће у суботу одржати протест на Тргу републике у 17.30 сати. Према информацијама које поседујемо, њихов протест није забрањен, а полиција ће обавити безбедносну процену како би одлучила хоће ли се одржати или ће бити испраћен уз јаке мере полицијског обезбеђења.

За коментар о најављеном екстремистичком скупу упитали смо и организаторе овогодишње Параде поноса.

- Svake godine, policiji je prijavljivano nekoliko događaja isto vreme. Policija procenjuje svaki događaj, uključujući i Prajd i na osnovu toga preduzima odgovarajuće mere, koje se mogu odnositi i na zabranu nasilnih skupova. Učesnici Prajda nikada nisu pribegavali nasilju, pa je nemoguće izjednačavati Prajd i neki drugi skup čiji učesnici eventualno imaju nameru da čine krivična dela - kaže  Goran Miletić, regionalni direktor "Civil Right Defenders" za Evropu.

On dodaje i da organizatori veruju da će policija preduzeti mere prema onima koji hoće da spreče druge da uživaju Ustavom garantovana prava.

Фото: Предраг Митић

 

 

Na Prajd sa vakcinom ili negativnim testom

Kako je najavljeno, samo vakcinisane osobe, one koje su preležale virus korona ili imaju negativan test na kovid 19 moći će da učestvuju na Paradi ponosa koja će biti održana u subotu, 18. septembra, u Beogradu.

- Mere će biti prilagođene epidemiološkoj situaciji, o čemu će javnost biti detaljno obaveštena narednih dana - rekao je Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd Prajda.

On je najavio da će organizatori na ulazu u park Manjež, odakle će krenuti šetnja ulicama srpske prestonice, zamoliti učesnike da prilože dokaz o vakcinaciji, testiranju ili da su preležali kovid 19.

Od Manježa do Narodne skupštine i nazad

Glavni događaj Nedelje ponosa biće Prajd ili Parada ponosa koja će se održati u subotu od 16. časova. Kako je najavljeno, tada će početi okupljanje učesnika u parku Manjež, da bi pola sata kasnije krenula tradicionalna šetnja centralnim beogradskim ulicama.

Šetnja bi trebalo da krene u 16.30 časova i to od parka Manjež, pa Ulicom kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Doma Narodne skupštine, a odatle Ulicom kneza Miloša i Nemanjinom natrag do Manježa.

Недеља поноса почела је у понедељак и трајаће до 19. септембра, а током седмице биће одржано више од 40 догађаја, укључујући представе, филмске пројекције, панел дискусије, конференције, радионице, журке...

Фото: Предраг Митић

 

Затварање дела центра Београда

Параду поноса традиционално прати делимично или потпуно затварање центра града, али ће детаљне информације о улицама где ће бити обустављен саобраћај бити познате тек током данашњег дана.

Последњих година затваране су само улице којима се кретала поворка, евентуално уз још неколико околних, мада је било и времена када је шири центар престонице био у потпуној блокади, са специјалцима и оклопним возилима дуж саобраћајница.

Друга промена је што је Парада поноса до сада почињала у подне, а сада у послеподневним сатима.

(Блиц)