У току је велика акција руске војске на територији Украјине, а реакције из света пристижу са свих страна.

Руси заузели још један град у Украјини

Руси су ушли у град Суми, а забележен је велики конвој руске војске.

Наводи се да су ушли са Харковског ауто-пута.

Подсетимо, Кадиров је недавно позвао Зеленског да се придржава споразума из Минска, како би се избегле последице. Председник руске републике Чеченије је нагласио да изражава своје сопствено мишљење.

– Председник Владимир Путин и народи Русије не желе рат, ми знамо из прве руке значење ове страшне речи. Будите опрезни, господине Зеленски – рекао је Кадиров.

На снимцима се види да су поред регуларних руских снага, у покрету присутна и оклопна возила са чеченским обележјима.

 

Подсетимо, јуче се чеченски лидер Рамзан Кадиров обратио јавности и указао на историјску димензију актуелне кризе.

- Године 1944. наши народи су постали жртве нељудског злочина – масовног протеривања у Сибир и Казахстан - написао је Кадиров на друштвеној мрежи ВКонтакте, назвавши то "ужасним актом репресије" на основу "лажних оптужби" о сарадњи са фашистичким окупаторима.

- То је резултирало уништењем великог броја аутохтоног становништва наше републике. Овај злочин се не може назвати другачије него отвореном одмаздом над народом - додао је Кадиров.

Према његовим речима, Чечени су се храбро борили током Другог светског рата, и становници Грозног су дали "огроман допринос јачању одбрамбене способности државе".

- Чињеница да се велики број Чечена храбро борио, бранећи Стаљинград, пробијајући блокаду Лењинграда, ослобађајући градове Совјетског Савеза и Европе, сведочи о неистинитости оптужби против нашег народа - написао је он.

Према његовим речима, руски председник Владимир Путин исправио је историјску неправду доделивши Грозном почасну титулу "Град војничке славе", чиме је "стављена тачка на низ историјских спекулација".

Ко је Рамзан Кадиров?

Рамзан Кадиров је лидер Чеченске Републике, која има аутономију у саставу Руске Федерације. Члан је Бироа Врховног савета Јединствене Русије, партије на чијем је челу руски председник Владимир Путин.

Син је првог председника Чеченије у саставу Русије, Ахмада Кадирова. Током Првог рата у Чеченији 1994. учествовао је у војним операцијама против снага Руске Федерације, док је током Другог рата у Чеченији 2000. са оцем прешао на страну савезне владе под контролом Кремља

Био је и шеф службе безбедности у Чеченији, а од 2007. обавља функцију председника ове републике, у саставу Руске Федерације. На то место именовао га је лично Владимир Путин.

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".