У неким мање развијеним земљама и дан данас постоји пракса да се деца насилно навикавају да пишу десном руком која им није доминантна. 

Ова појава, срећом је прихваћена као нормална, али због чега леворуки људи уопште постоје? 

Наравно, ово има везе за еволуцијом, односно са компетицијом и кооперацијом као факторима природне селекције. Приметићемо на пример, да је у бејзболу чак педесет посто спортиста леворуко, управо зато што им њихова леворукост користи као предност у борби са противником. Тако је било и у праисторијско време, ако се потуку два пећинска човека, један леворук а други деснорук, леворуки има предност "изненађења". 

Наравно, да је компетиција једини фактор било би једнако леворуких и десноруких људи, што није случај. Кооперација односно производња различитих оруђа потребних за преживљавање била је претежно адаптирана десноруким људима, због чега је генетика десноруких успешније пренесена. 

У свету постоји мишљење да су леворуки људи посебно талентовани, али као што научне студије показују, они су повлаштени искључиво у такмичењу против других људи. Леонел Меси, Рафаел Надал, Рони осаливен само су неки од примера врхунских леворуких спортиста. 

Шта ви мислите о овоме? Напишите нам у коментарима!