Гадови Ростовске области потврдили су за државне медије да су спремни да приме евакуисане из ДНР и ЛНР. Администрација Таганрога саопштила је да у граду постоје центри за привремени смештај.

Министарство саобраћаја ЛНР је већ саопштило да је све спремно за евакуацију цивила у Русију.

- Запослени у министарству су спремни да у оквиру претходно разрађених вежби обезбеде мере за евакуацију становништва, као и да пруже све видове подршке становницима Републике - рекао је Владимир Евдохин.

У ДНР је почело слање цивила у Русију: прво је евакуисано 225 сирочади из интерната број 1 у Доњецку. Деца су се постројила у школском дворишту и почела да се укрцавају у аутобусе.

Николај Горбачов, начелник одељења за цивилну одбрану и хитне случајеве у пограничном граду Гуково, рекао је агенцији Интерфакс да још нису добијене информације о потреби прихватања избеглица из Донбаса.

- Центри за привремени смештај су увек спремни. Ако се ситуација закомпликује, ако људи оду, прихватићемо све - рекао је Горбачов.

Раније се цивилном становништву обратио шеф ЛНР Леонид Пасечник који је позвао да се што пре евакуишу „како би спречили жртве". Непосредно пре тога, шеф Доњецке Народне Републике Денис Пушилин најавио је евакуацију жена, деце и стараца у Ростовску област Руске Федерације .

Блинкен осудио масовну евакуацију из Донбаса

Државни секретар САД Ентони Блинкен изјавио је данас да види у распламсавању сукоба на истоку Украјине "сценарио провокација" које је смислила Русија да би оправдала напад на Украјину.

- Догађаји последњих 24 до 48 сати део су већ постојећег сценарија, који се састоји у стварању лажних провокација, затим одговарању на те провокације да би се извршила нова агресија против Украјине - рекао је Блинкен у на Минхенској безбедносној конференцији.

- Док ми чинимо све у нашој моћи да јасно укажемо да постоји дипломатски пут, дубоко смо забринути чиненицом да то није пут на који се Русија обавезала - рекао је амерички шеф дипломатије.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".