- Покренут је кривични поступак о откривању масовних гробница цивила на територији Донбаса... по делу 1 члана 356 Кривичног законика Русије — злостављање цивилног становништва, употреба средстава и метода у оружани сукоб забрањен међународним уговором, наводи се у саопштењу.

Из њих су ексхумирани посмртни остаци најмање 295 цивила који су погинули у неселективном гранатирању украјинских оружаних снага 2014. године. Већ је познато да међу остацима има тела жена различите старости, наводи се у саопштењу.

У августу-октобру 2021. године откривено је пет спонтаних масовних гробница у селу Славјаносербск, на подручју ​стамбеног насеља Сокогоровка Первомајск, села Видное-1 код Луганска и на периферији села Верхнешевиревка, Краснодонски округ.

Руски председник Владимир Путин је у уторак назвао актуелне догађаје у Донбасу „геноцидом”, рекавши да украјинска влада наставља да крши људска права, укључујући и легализацију дискриминације руског говорног становништва у земљи.

Украјинска влада је дошла на власт као резултат пуча који је подржавао Запад 2014. Након преокрета, Доњецк и Луганск су прогласили независност од Кијева и постали познати као самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике, заједнички познате као регион Донбас. Од тада је регион у рату са Кијевом. Упркос чињеници да су стране успеле да испреговарају - захваљујући међународном посредовању - о примирју 2015. године, мало је напретка у решавању сукоба.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".