Дан заљубљених је празник који слави љубав, а представља прилику да парови поделе заједничке тренутке, изјаве љубави, али и размену поклона.

Празник се до друге половине 20. века обележавао скромно, а данас је попримио одлике конзумеристичке културе те је већином сведен на куповину поклона.

Фото: Профимедиа

 

Постоје бројне теорије које говоре о самом настанаку празника, а најраспрострањенија је легенда о бискупу Валентину који је убијен 269. године због тајног венчавања парова упркос царској забрани.

Међу хришћанима се почео поштовати као светац у 4. веку, али тек је у 15. веку повезан са празником заљубљених.

Док неки верују да се Дан заљубљених слави средином фебруара у знак сећања на годишњицу Валентинове смрти, други тврде да је католичка црква можда одлучила празник Светог Валентина поставити усред фебруара у настојању да се христијанизује паганска прослава Луперкалије.

Фото: Профимедиа

 

Луперкалија је био празник плодности посвећен Фауну, римском богу пољопривреде, као и римским оснивачима Ромулу и Рему.

Симбол Валентинова је и староримски бог љубави Купид, који се често приказује како држи лук и стрелу јер се верује да се онај кога он погоди својом чаробном стрелицом одмах заљуби.

Љубавне честитке, поклони и романтична дружења

Енглески песник Џефри Чосер био је први који је забележио Дан Светог Валентина као дан романтичне прославе у својој песми “Договор птица” из 1375. године.

Најстарија позната честитка која још увек постоји била је песма коју је 1415. написао Карло, војвода од Орлеана, својој супрузи док је био затворен у Лондонској кули након битке.

Честитке за Дан заљубљених биле су популарне још и раније, иако су се писане поруке почеле појављивати ​​тек након 1400. године.

Фото: Профимедиа

 

Средином 18. века било је уобичајено да пријатељи и љубавници свих друштвених класа размењују мале знаке наклоности или руком писане белешке што је традиција која се задржала и данас.

Данас се сваке године пошаље 145 милиона честитки за Дан заљубљених, што га чини другим највећим празником слања честитки у години након Божића.

Уз незаобилазне честитке обележава се и куповином различитих поклона или романтичним дружењима, а начин прославе може се разликовати у зависности од поднебља.

У Италији се за Дан заљубљених партнерима купује чоколада, Данци пишу љубавне песмице, а Британци на овај дан најчешће дарују децу.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".