Амандман омогућавају увођење рестриктивних мера против ширег круга лица и компанија из Русије која, према британској страни, дестабилизују ситуацију у Украјини.

Измене Закона о санкцијама и прању новца у Великој Британији из 2018. поднете су парламенту у четвртак, усвојене су и већ су ступиле на снагу.

Претходни режим санкција против Русије омогућавао је британској влади да уводи санкције само оним лицима која су, по њеном мишљењу, директно умешана у "дестабилизацију" Украјине. Сада су критеријуми за одређивање ових лица и предузећа значајно проширени.

Уведене измене не значе аутоматско увођење санкција појединим лицима или организацијама, али ће пружити додатне могућности за њихово увођење у случају заоштравања ситуације око Украјине.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања "агресивних дејстава" Русије у близини граница Украјине. Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за "агресивна дејства", наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о "руској агресији" користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.

(Спутњик)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".