Јин је, у Јутарњем програму ТВЦГ, казао да главна деоница аутопута Бар – Бољари представља "пријатељство две земље", преноси агенција Мина.

- Као први ауто-пут, наравно, представља одређену прекретницу која има очигледан значај за економски и друштвени развој Црне Горе и за јачање повезаности са земљама региона и Европе, рекао је Јин.

Амбасадор је истакао да је Кина Црној Гори обезбедила повољан кредит од других страна, те да је кинеска компанија ЦРБЦ успела током пандемије да организује чартер летове за превоз кинеских радника и ангажовала их на непрекидној изградњи.

Он је казао да је једно од њихових развојних искустава показало да ако држава жели да се обогати треба да изгради путеве.

Одговарајући на питање о пролонгирању рокова за завршетак деонице Смоковац – Маташево, Јин је казао да је компанија ЦРБЦ већ завршила главни пројекат ауто-пута, али је нагласио да је ауто-пут систематски пројекат који подразумева одређене ствари, као што су снабдевање струјом, управљање и одржавање.

- Сада треба да се створе сви услови да се што пре отвори за саобраћај и дугорочно гледано, ауто-пут ће имати значајну улогу у развоју Црне Горе, ако се може потпуно завршити и спојити. Кинеске компаније су спремне да учествују у изградњи црногорске инфраструктуре. На основу пријаељских односа и у складу са тржишним принципима ћемо учествовати у сарадњи, рекао је Јин.

Сарадња Црне Горе и Кине је углавном била усмерена на изградњи инфраструктуре, а кинески амбасадор сматра да то није довољно.

- Може да се успостави сарадња у области нове енергије, јер је то у складу са зеленом стратегијом обе стране. Кина има техничку предност, а већ смо сарађивали на пројекту ветроелектрана на Можури, која је успешно завршена и добро функционише, навео је Јин.

(Бизнис.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".