Како јавља РТС, екипа Градског зеленила очистила је дечје игралиште испред зграде у Хусинских рудара 25 на Карабурми, а то није први пут у последње три године. Некада и сами станари морају да очисте смеће, које, како тврде, баца њихова комшиница кроз прозор. О томе сведоче и кесе, чарапе и остало смеће које је остало закачено на гранама.

Светлана Миленковић, управница зграде, каже да су ту кутије, ножеви, пиксле, пелене.

- Ту су и шприцеви, пошто јој је брат тежак шећераш, ампутирали су му ногу, баца и по згради ђубре, соц од кафе, комшиницама је све по симсу, тако да не знам шта више да предузмем - рекла је управница зграде.

- Ја сваког дана идем ту по хлеб и она одозго баца - каже станарка зграде Мирјана Сајковић, а на питање да ли је пробала да разговара са комшиницом, рекла је да не вреди: "Она каже – ја не бацам."

Фото: РТС принтскрин

 

 

Репортери су могли да посведоче да смећа има и тик уз зграду, на улазу у стан у приземљу. То сваког дана чисти сама власница стана, која каже да је комшиница са четвртог спрата гађа разним предметима или полива водом.

- Сад нисам тренутно неколико дана и сакупило се, видећете сами колико има ђубрета, значи тачно испод мог прозора, да не кажем иза у парку где се деца сакупљају, баца и не гледа да ли ће повредити неког, страшно - испричала је станарка Голубица Покимица.

Због свега тога, станари зграде у Хусинских рудара 25 неколико пута су звали комуналну милицију, полицију, Беоком сервис, чак и социјалну службу.

- Комунална милиција ме је послала на Беоком, Беоком је дошао, али није им отворила врата, ишла сам у обичну милицију, они су рекли да не могу ништа док она неког не повреди или тако нешто, социјално нам је исто рекло да они не могу ништа без осталих служби, ово пребацивање лоптице с једног на друго, стварно не знам, нама су везане руке - каже Миленковићева.

Шта станари могу да ураде - било је питање за Градски секретаријат за инспекцијске послове, Скупштину града, ГО Палилула и Градски центар за социјални рад у Београду.

Стигао је одговор да је овај случај у надлежности Комуналне инспекције ГО Палилула, а они кажу:

- Приликом ванредног инспекцијског надзора који је комунални инспектор овог одељења спровео на наведеној адреси дана 21. јануара, као и 2. фебруара, затекао је јавну зелену површину у уредном стању, осим пар папирића, те да није уочено лице које баца велике количине смећа из свог стана. Истих дана покушано је да се контактира пријављено лице, ради узимања изјаве, а у вези навода из пријава, али нико није отворио врата стана.

Комунална инспекција је у складу са Законом о инспекцијском надзору обуставила поступак, а наводе и да су о томе обавестили подносиоце пријаве. - Ми смо успели да ступимо у контакт са комшиницом коју станари пријављују због бацања смећа кроз прозор, али она каже да то није тачно и негира све тврдње комшија.

У Градском центру за социјални рад у Београду кажу да се она не налази у њиховој евиденцији, а у надлежном месном одељењу у општини да није било пријава да јој је потребна помоћ.

Овај парк уређује и одржава ЈКП "Зеленило Београд". У складу са одлуком о комуналном реду, станари стамбених зграда су у обавези да површину у јавном коришћењу одржавају у уредном и чистом стању, као и да поднесу пријаву комуналној инспекцији ако затекну некога да је прља.

Колико пута треба да стигне пријава и којим све институцијама да би овај проблем био решен, није до краја јасно ни нама, а ни станарима.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".