Талибани већ патролирају градом, прогласили су Исламски емират Авганистан и почели да уводе шеријатско право. Наравно претходно су најурили оне који су хтели неку прелазни владу и неке кооминистре. За то време права драма одвија се на аеродрому Хамид Карзаи, одкале долазе стравични снимци очајних Авганистанаца који из страха од освете покушавају да се домогну летелице.

Синоћне сцене масе која трчи до авиона по стајанци, маринаца који формирају кордон и пуцају у ваздух да зауставе помахниталу масу очајника да уђе у аеродромску зграду и дочепа Запада, ма било које земље само што даље из пакла Авганистана.

Сцене од јутро још очајније, ваљда зато што је дан, па се јелте види све јасније. На снимцима очај. Цивили јуришају што пре да стигну до авиона. Не бира се више да ли је цивилни или војни транспортни само да их што даље одведе из пакла званог Авганистан. Људи се вешају по покретним мостовима који воде од гатова до летелица. Упадају на силу.

Они што су полетели, могу да одахну, али са тугом и сетом гледају они оне што су остали, а они њих што су полетели из пакла.

Америчка војска и даље контролише аеродром, а у евакуацију се укључују и тешки транспортни хеликоптери. Још само што нису укључили и ултралаке летелице, односно све што може да лети.

Елем, у сваком случају ваздушни мост је успостављен. Иако се чини да је све поприлично хаотично најорганизованији су пословично Британци који су први успоставили некакв ред и организовали ер лифт пребацивања Британаца, али и Авганистанаца који су радили за њих. У питању је неких 800-820 особа, по неким порценама и знатно мање око 320.

Иначе, по друштвеним мрежама од синоћ круже, више колају гласине да су амерички војници пуцали на народ који је продро на аеродром, да су бацали бомеб и свакаве глупости као и да је било гранатирања, али све то није истина.

У сваком случају пакао на заемљи. Овде на крају влаја додати и да ма колико се државни секретар Ентони Блинкен упињао да покаже да евакуација из Кабула нема везе са падом Сајгона. Човек је галамио и подврискивао, беснио, али авај. Овј е по сценама горе него Сајгон 1975. Било како било сцене са аеродрома кабул дефинитивно ће потпуно истиснути слике из северновијетнамског заузимања Сајгона.

(Курир)