Он је пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа са седиштем у Хагу објаснио да је Тужиластво тек сада доставило 132 документа, иако је рок за предају материјала истекао 17. децембра.


Због тога, како је навео, сматра да је Тужилаштво једнострано и да је то урадило свесно.

- Рок за списак доказа био је 17. децембар, а они сада додају још 132 документа, након истека рока, уређујући их једнострано. Рокови немају никакву вредност за Тужилаштво. Сада имамо 132 документа која се стављају пред нас и то са изменама - рекао је Кихо.

Бивши посланик Демократске партије Косова Хајредин Кучи појавио се данас на статусној конференцији, јер је недавно постао део тима одбране оптуженог Кадрија Веселија.

Фото: Танјуг/АП

 

 


Тачи, Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи као и до сада прате конференцију видео линком из притворске јединице, а њихове ставове и интересе заступају њихови браниоци.

Тачи и остали су ухапшени 5. новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору.

Он је претходно поднео оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужена за низ ратних злоцина и злочина против човечности и терете се за злоцине широм 40 места у којима су људи неосновано лишавани слободе, муцени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривицна дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на КиМ, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".