На друштвеним мрежама појавили су се снимци из базе Форт Брег где се виде припадници ове елитне јединице који се укрцавају у авионе, који су затим са пратећом опремом кренули на пут преко Атлантика, где се очекују у петак у раним јутарњим часовима.

Где ће ове јединице бити распоређене у Пољској за сад није познато, али је евидентно да САД упркос маневрима руске и белоруске војске у Белорусији под називом "Заједничка снага 2022" не одустају од распоређивања у циљу одговора на, како кажу, руске припреме за инвазију на Украјину.

Подсетимо, амерички председник Џо Бајден саопштио је да је донео одлуку да из САД у Европу пошаље 2.000 војника који би били претходница и независно од предвиђених 8.500 који су означени као Снаге за брзо реаговање, али који остају у приправности и у САД за сад. Секретар за одбрану Лојд Остин аминовао је одлуку Беле куће.

82. падобранска дивизија је најелитинија једница америчке војске и представља језгро снага за брзо реаговање америчке војске, али и НАТО. То је једница, која прва креће у ратни сукоб или интервенцију коју покрену САД.

Учествовали су у свим операцијама од инвазије Гренаде, Хондураса, Панаме, Пустињске олује, дошли су били у мисију ИФОР 1995, али и део снага КФОР-а 1999 кад су долазили на Косово и Метохију јуна 1999. после повлачења Војске Југославије. Ова једница учествовала је у војној интервенцији у Авганистану 2001. и Ираку 2003.

82. падобранска дивизија основана је 25. августа 1917 у Камп Городону, као пешадијска формација у коју су ушли војници из свих савезних држава САД. Због тога ова једница има и изнаку АА (Алл Америцан) или свеамеричка. Оба слова која су симбол једнице су плава и црвена. Ова једница се калила и у Првом и у Другом светском рату, учествовала је у инвазији на Сицилију и приликом искрцавања у Нормандији 6. јуна 1944.

Основна обука падобранаца изводи се у Форт Брегу, али припадници вежбају широм Америке од Аризоне, до Аљаске, Флориде, Панаме, Тексаса, Колорада, Јужне Кореје, али и у савезничким земљама широм света. Оно што је познато јесте да једница током годину дана обуке изведе 10.000 падобранских скокова, између 100-120 тактичких падобранских скокова.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".