Седници Владе нису присуствовали вицепремијер Дритан Абазовић и шеф дипломатије Ђорђе Радуловић, који су зграду Владе напустили пре 11 сати за када је била заказана седница. Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић казао је да на седници није било ни речи о оставци премијера.

- Није тачно да је Кривокапић понудио оставку, нити је било речи о томе. Била је нормална седница на којој су разматране регуларне обавезе. Влада ради потпуно релаксирано и пуном паром - казао је Спајић.

У финишу политичке кризе у Црној Гори данас ће се Скупштина позабавити разрешењем потпредседника Владе Дритана Абазовића, а на захтев управо Кривокапића који је предложио новог вицепремијера - Милојка Спајића.

У предлогу за разрешење Абазовића наводи се да су посланици Грађанског покрета УРА заједно са делом посланика Демократске партије социјалиста и осталих партија бивше власти, предали захтев за изгласавање неповерења Влади.

- Абазовић, као председник те политичке организације, није јавно оспорио ову иницијативу, чиме се директно сврстао у ред оних који раде против интереса грађана - наводи се у образложењу Кривокапића, оцењујући да је недопустив такав однос према споразуму лидера три победничке коалиције из септембра 2020. године, али и према грађанима Црне Горе. - Некоректност којом се руши влада чији је члан, уз истовремено чување позиције на коју је изабран, рушење принципа и уставних начела на којима почива функционисање владе, разлози су због којих предлажем разрешење потпредседника Абазовића.

Још се не зна да ли ће бити кворума за одржавање седнице парламента, за кворум је неопходно присуство 41 посланика, на којој би посланици требало да расправљају о смени Абазовића. За његову смену потребна је натполовична већина, односно 41 глас од укупно 81 посланика.

За сада је само Демократски фронт јасан и гласаће за његову смену. Из Демократске Црне Горе поручују да, ако буде седнице, они неће гласати "за". Ни СНП неће бити за смену, јер ће, како очекују, у петак Влада свакако пасти. Неизвесно је да ли ће се појавити посланици коалиције "Црно на бијело", чији је носилац листе на изборима био управо Дритан Абазовић, као и све опозиционе партије.

- Ми из ДФ ћемо доћи на седницу и већ смо саопштили да ћемо да гласамо за смену потпредседника Абазовића - рекао је шеф посланичког клуба Демократског фронта Славен Радуновић. - Врло су прости разлози. Абазовић је сам тражио да се читавој влади изгласа неповерење, тако да би било чудно да другачије гласамо.

СЕДНИЦА ВЕЋА

ПРЕМИЈЕР Здравко Кривокапић заказао је за данас у 9 часова, по трећи пут, седницу Већа за националну безбедности, и то баш на дан када се гласа о његовом предлогу за разрешење Абазовића. Кривокапић је током прошле недеље два пута безуспешно заказивао седнице Већа, али у оба случаја није било кворума за одлучивање.

ЕПИСКОПИ: САМО НЕ БИВША ВЛАСТ

Архијереји Српске православне цркве у Црној Гори саопштили су да очекују да ће политичари "победници са прошлих парламентарних избора наћи заједничко решење за ову или неку нову владу, која ће са Српском православном црквом убрзо потписати темељни уговор". У заједничком саопштењу за јавност митрополита црногорско-приморског Јоаникија, епископа милешевског Атанасија, будимљанско-никшићког Методија и захумско-херцеговачког Димитрија наводи се да победа на парламентарним изборима 30. августа 2020. није донела решење свих проблема у друштву.

- Али зато она јесте велика демократска прекретница. Стога је, уверени смо, треба сачувати и испоштовати народну вољу - истиче се у саопштењу и додаје да без обзира на различитости, сви треба да раде за опште добро и определе се уместо за свађе и раздоре, за искрени дијалог. - Не видимо решење постојећих друштвених проблема у повратку бивше власти, па ни кроз подршку некој мањинској влади.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".