Брејвик, антимуслимански неонациста, убио је у јулу 2011. године 77 људи у најгорем мирнодопском злочину у Норвешкој.

Он је у Ослу усмртио осморо људи аутомобилом-бомбом испред зграде владе Норвешке, а затим још 69, већином тинејџера, у омладинском летњем кампу Лабуристичке странке на острву Утоја.

-Ризик од насиља је стваран, значајан и једнак ономе какав је био када је изречена прва пресуда Бејвику, наводи се у облазложењу већа окружног суда у Телемарку, преноси Ројтерс.

Фото: Јутјуб Принтскрин/Ал Џазира

 

Брејвик (42) служи максималну казну од 21 године затвора, која се у Норвешкој може продужити на неодређено време ако се сматра да осуђено лице представља континуирану претњу по друштво.

Истовремено, Брејвик је имао законског основа да тражи условно пуштање на слободу након што је одслужио првих 10 година казне, а потом има право да подноси захтеве за пуштање на слободу годину дана након сваког одбијања.

После хапшења, Брејвик је рекао да се не сматра кривим, јер се борио за праведан циљ одбране европске цивилизације.

Према његовим речима, међу сународницима није мрзео толико странце колико "издајнике", а камп на Утоји изабрао је за мету јер је служио као "легло из којег се шире штетне идеје мултикултурализма и социјализма", пренео је раније Би-Би-Си.

Маовни убица је изјавио да је сањао да изврши терористички напад по узору на Ал-Каиду и да ухвати и одруби главу тадашњој премијерки Норвешке Харлеми Брунтланду пред камерама и то након што је примора да клекне и моли за милост.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".