Осим што ће се поједини пожалити на главобољу, безвољност или пак цурење носа, за друге овакве промене времена могу имати заначајније и теже последице.

- Било које екстремне промене, како лети тако и зими, код хроничних болесника могу изазвати значајне промене. Како у смислу повишења крвног притиска тако и лошег осећања, док код неких људи долази и до пада крвног притиска. Реакције су индивидуалне, постоје метеоропате, људи који реагују на промене времена. Промене климе су последњих година много изражајније него раније, већи је број таквих болесника - каже за Блиц проф. др Небојша Тасић, помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" и председник Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога (ХИСПА).

Доктор Тасић упозорава да је за хипертензичаре најважније да се, уколико осете погоршање стања услед промене времена, јаве свом лекару, а не да делају на своју руку.

- Веома је важно да у тим тренуцима болесници услед тегоба, не мењају своју терапију без лекарске консултацје. Није исто да ли се температурне промене дешавају унутар дан, два или пет до десет дана. Нагле температурне промене у оквиру 48 часова могу довести до великих турбуленција у људском организму и зато треба ослушкивати свој организам за сваки симптом и обавезно консултовати свог лекара шта да радите - прича др Тасић.

Он издваја још један важан савет како би се избегао најгори сценарио по овакве пацијенте.

- И један важан савет, сем чувеног слојевитог облачења, у тим данима је заиста пожељно да хронични болесници, ако су икако у могућности остану код куће, јер сваки излазак напоље може бити погубан - закључује др Тасић.

Поједини савети који би могли да буду корисни у овом периоду како за оне који имају здравствене проблеме тако и за здраве, односе се на здраву количину сна, умерену физичку активност, али и управљање стресом.

Вежбање

Без обзира на временске прилике и годишње доба битно је бити активан у природи. Вежбање ствара добру психофизичку кондицију, подиже отпорност на стрес и микробиолошке узрочнике. Умерено излагање сунцу подиже отпорност, а претерано обара. Исто на нас делује и превише спавања. Кретање на отвореном треба прилагодити потребама, ограничити га и ускладити са временом. Тако се у овом случају, према речима др Тасића, хипертензичарима не препоручује да напуштају топлину дома. Ипак, поједине физичке активности се могу практиковати и унтар удобности сопственог дома.

Стрес

Важна вештина која може да помогне у одбрани организма од наглих промена времена је управљање стресом, јер када га осетимо сигурно ће нам се стање погоршати. Затим, исцрпљеност, умањена концентрација и сличне тегобе могу да прате малокрвност, анемију, смањену функцију штитне жлезде или повишен холесерол и могу бити знак здравствених поремећаја.

Микроклима

Осим спољашње температуре и временских прилика на организам утиче и микроклима, влажност и услови у стамбеном простору. Не смемо заборавити да постоје оптималне температуре у просторијама у којима радимо и у којима спавамо.

(Блиц)