Ипак, они којима је новац потребан, недељно могу зарадити око 25.000 динара – само ако желе. У омладинским задругама кажу да се за овај посао, углавном, пријављују студенти.

- Омладинци увек траже послове који су добро плаћени. Пошто се ми за све наше понуде оглашавамо, они су врло добро информисани. Оно што је било врло интересантно у последње време је да су веома тражени послови чишћења снега. Дневнице су биле 4.000 динара за осам сати, што уопште није лоше, тако да је одзив био јако добар - каже Бреда Милић из Омладинске задруге.

Чишћење снега младима може да буде и забавно.

"Мислим да није тешко, да је воља све. Ко има вољу, тај ће се и јавити да ради. У суштини све је изазов. Ту је и дружење, ту је и посао", каже Лука Бинић.

- Чишћење снега јесте тежи физички посао, ради се полусмена, или цела смена. Радно време је или пет или седам сати. Радно време одређује висину зараде - каже Момчило Добрић.

Многима је та понуда примамљива.

Казне за неочишћен снег за предузетнике и правна лица су велике, па чистаче траже многа предузећа, трговински ланци и приватне фирме.

- Ми смо имали договорено са одређеним послодавцима да им проследимо списак људи који су у приправности, уколико снег почне да пада, пошто се то можда не зна. Ако пада преко викенда, а задруга не ради недељом, послодавци су у прилици да по том списку зову омладинце. Они су у приправности да дођу, кад год то било - каже Бреда Милић.

За посао чишћења снега, пријављују се и девојке, али их, кажу у омладинској задрузи, ипак до сада нису ангажовали.

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".