Признање је објавио његов приватни секретар Георг Генсвајн на интернет страницама Ватикан Њуз.

Супротно ономе што је првобитно изјавио, Бенедикт је 1980. присуствовао састанку као надбискуп Минхена и Фрајсинга током којег се разговарало о свештенику који је више пута привлачио пажњу због сексуалног злостављања деце. Агенција дпа пише да је тај свештеник касније враћен у службу као жупник у Баварској.

Грешка "није учињена са лошим намерама", већ је "последица превида током уређивања његове изјаве", стоји у саопштењу из канцеларије пензионисаног папе Јосефа Рацингера.

Папа је казао да му је "веома жао" због грешке и "да се извињава због ње", написао је у изјави његов лични секретар.

Међутим, у саопштењу се истовремено инсистира на томе да на састанку није донесена одлука о враћању свештеника на његове свештеничке дужности.

Независни извештај прошле недеље је показао да Бенедикт XВИ, који је поднео оставку 2013., свесно није ништа урадио у погледу четворице свештеника оптужених за сексуално злостављање деце 1980-их.

Адвокати су рекли да је Бенедикт негирао да је присуствовао састанку 1980. на којем је донесена одлука о примању Хулермана у бискупију, упркос томе што је директно цитиран у записнику са састанка.

У саопштењу папе Бенедикта стоји: "Папа Бенедикт би сада желео да појасни да је, супротно ономе што је речено на састанку, присуствовао састанку Ординаријата 15. јануара 1980. године".

Бивши папа Бенедикт од 1977. до 1982. године био је надбискуп Минхена. У једном случају је, сада озлоглашени свештеник педофил по имену Петер Хулерман пребачен из Минхена у Есен где је оптужен за злостављање 11-годишњег дечака. Хулерман је и даље наставио да обавља своје свештеничке дужности још дуги низ година.

(Јутарњи лист)