Пацијент из Бора, са симптомима заразне болести мишја грозница, упућен је недавно у Здравстени центар у Нишу, али још увек нема повратне информације да ли је пацијент заражен овом опасном болешћу или је у питању нешто друго, потврдио је данас директор Опште болнице у Бору Горан Јоксимовић.

- Пацијент је упућен са симптомима као што су температура и жутица, али немамо повратну информацију да је у питању мишја грозница - рекао је Јоксимовић за портал истмедиа.рс.

Прву информацију о томе на свом Фацебоок профилу објавио је Љубинко Тодоровић, који је упозорио на опасност од мишје грознице, као и о могућим последицама.

Он је подсетио да се у Бору раније редовно радила дератизација, али да то више није случај.

- Апелујем на надлежне да се хитно уради дератизација у Бору пре него се још неко разболи", рекао је тај доктор у пензији.

Градоначелник Бора Александар Миликић демантовао је да се у Бору не ради дератизација и да је за тај посао задужено ЈП за стамбене услуге.

- Сваке године се обавља дератизација и дезинсекција, а прошле године је то урађено током августа и септембра. Тај посао се обавља на основу предлога који јавном предузећу достављају професионални управници зграда", рекао је Миликић. Према његовим речима, јавна набавка за те услуге расписана је и ове године.

У Општој болници у Бору редовно се спроводи дератизација, а по уговору ту услугу обавља Завод за јавно здравље "Тимок". Зараза мишјом грозницом није учестала али је јако опасна, а преносе је пацови и мишеви који настањују објекте у којима су услови нехигијенски.

(Курир)