Шведска блогерка Кенза Зуитен, удата је за црногорског каратисту Александра Субосића са којим има два сина, а на "Инстаграму" дели и лепе и оне "мање лепе" детаље из свог живота.

Фото: Инстаграм принтскрин/ kenzas

 

Иако важи за једну од најлепших жена у својој земљи, она нема проблем да покаже да ни њено тело није савршено, а како је сама изјавила "задњицу је заборавила негде давно у 2018. години".

- Ја и моје "мртво д*пе. Да ли сте знали да постоји нешто што се зове синдром мртве задњице. Изгледа да ја то имам - написала је Кенза која иза себе има два порођаја.

 

 

ШТА ЈЕ УОПШТЕ СИНДРОМ МРТВЕ ЗАДЊИЦЕ?

Медицински термин је глутеална амнезија, због које мишићи глутетеуса медиуса не могу да функционишу нормално. Ови мишићи обезбеђују подршку и стабилност кука, а синдром мртве задњице не изазива само дуготрајно седење и недостатак физичке активности, већ и неправилно извођење вежби као и трење меког ткива, а може се јавити и након трудноће и порођаја.

Наиме, како добијате на тежини у трудноћи, та додатна тежина се неравномерно распоређује у вашем телу. Највећи део тежине добијате на предњој страни тела. Као резултат, овај додатни притисак помера ваш центар гравитације напред. Да бисте то надокнадили, ваша кичма и карлица морају да се нагну напред да би вас држали усправно. Ово је у науци познато као предњи нагиб карлице.

Као што већ погађате, ова промена у држању ће претерано активирати неке мишиће (ваше флексоре кука), док ће друге (ваше глутеусе) недовољно активирати.

 

Нагнута карлица се протеже и слаби мишиће задњице. Ово је погоршано чињеницом да ћете вероватно бити мање активни у даљим стадијумима трудноће. Постпорођајни период није ништа бољи. Вероватно нећете ни вежбати нити активирати мишиће глутеуса након порођаја. 

(Еспресо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".