Нурслултан Назарбајев, лидер Казахстана током три деценије - до оставке 2019. године - задржао је широка овлашћења све до прошле недеље, када је његов наследник Касим-Жомарт Токајев преузео место председника Савета безбедности усред насилних протеста, преноси Ројтерс.


Бивши 81-годишњи лидер није се појављивао у јавности од избијања протеста 4. јануара, а критички интонирани коментари о Токајеву подстакли су спекулације да су се њих двојица посвађали пре него што је Токајев дефинитивно избацио из политичке игре свог бившег ментора.

У суботу је државни фонд Самрук-Казина саопштио да су Каират Шарипбајев и Димаш Досанов, који су поднели оставке, били извршни директори државних компанија за нафтоводе Каз-Транс Оил и оператера нафтовода за природни гас Казак Газ.

Шарипбајев је ожењен Даригом Назарбајевом, најстаријом кћерком бившег председника, потврдио је њен син на друштвеним мрежама, али ни Шарипбајев ни Дарига Назарбајева нису коментарисали своју везу.

Досанов је муж Алије Назарбајеве, најмлађе кћерке Нурсултана Назарбајева.

Токајев је ове недеље рекао да би желео да Назарбајевљеви сарадници поделе своје богатство са јавношћу тако што ће давати редовне донације новооснованој добротворној фондацији.

Власти Казахстана саопштиле су данас да су притвориле заменика министра енергетике и неколико других званичника за које верују да су одговорни за "неоправдано" повећање цена горива које је изазвало масовне, насилне протесте широм те централноазијске земље.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".