Масакр који су српске снаге наводно починиле над "недужним албанским цивилима" у Рачку 15. јануара 1999. године, што је послужило као повод за НАТО бомбардовање Србије, у потпуности је режиран. То је чиста превара, није то био никакав масакр над цивилима, већ легитимна акција српске полиције против припадника терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК). Тела мртвих Албанаца су на лице места довезена током ноћи са стране, све су осмислили ЦИА и Пентагон, а у дело спровео тадашњи шеф Мисије ОЕБС на Косову Вилијем Вокер, који је завртео причу о масакру српских снага над "недужним албанским цивилима" иако је одмах било апсолутно јасно да је реч о терористима.

Фото: Архива Новости

 

 

Кључан снимак

Овако укратко у књизи "Рачак, потпуна истина" дешавања у том месту описује некадашњи начелник СУП у Урошевцу Богољуб Јанићевић. Он, из прве руке, до детаља описује како је текла акција српских безбедњака против наоружаних албанских терориста у Рачку 15. јануара 1999.

- Тог 15. јануара 1999. године терористи рачке групе су разбијени и велики број њих је у обрачуну са полицијом погинуо. Сателитски снимак-приказ места на коме је дошло до оружаног сукоба показује шест локација. Локација на карти означена бројем пет је најважнија за сагледавање целокупне преваре и покушаја фалсификовања овог догађаја. Локација обележена тим бројем је место које је крвави генерал Вилијем Вокер означио као место масакра 40 албанских цивила, а на том месту, према извештају истражитеља трибунала, било је седам погинулих албанских терориста. Неки од погинулих су носили цивилна одела, иако су били активни борци терористичке ОВК. Они су били потребни режисеру масакра да их прикаже као цивилне жртве. У овој превари активно су учествовали и чланови верификационе мисије, који су помагали Вокеру у спровођењу замисли о "масакру српске полиције над недужним албанским цивилима" - навео је Јанићевић у својој књизи, која се, у другом, допуњеном издању ових дана појавила у продаји.

Низ нелогичности

Побројао је и низ нелогичности и пропуста који су пратили Вокеров иступ након наводног масакра, али такође и саму режију "масакра".

- Када су терористи и верификатори с Вокером на челу обавили свој прљави посао, вратили су се у Приштину, где је Вокер у хотелу "Гранд" одржао конференцију за штампу и одмах, иако нису обављене никакве истражне радње, дао изјаву којом је догађај у Рачку оквалификовао као масакр над недужним цивилима. За "масакр" је окривио Војску Југославије и српску полицију. Да би слика о "масакру" била аутентичнија, поједини погинули терористи су покупљени са других локација у селу и током ноћи пребачени у тзв. Јаругу - пише Јанићевић и додаје:

- Тако се и догодило да поједини погинули "цивили" имају ране на телу, али немају рупе од испаљених метака на одећи, некима су, иако су мртви, остале капе на главама, неки су снимљени у лежећем положају са подигнутим рукама. Исто тако, ваљда због велике журбе, актери ове преваре су појединим цивилима заборавили да скину војничке чизме и војничке НАТО мајице, а појединцима чак ни беле капе и чалме (мараме које Албанци стављају око својих капа како би се заштитили од велике хладноће) са главе нису пале. Истражни органи Србије нису могли да заврше започети увиђај истог дана после сукоба са терористима, јер су били изложени дејству јаке ватре из аутоматског оружја и минобацача. Истражни судија Даница Маринковић одлучила је да се са увиђајем настави сутрадан, а да се претходно од стране полиције створе безбедни услови за наставак увиђаја.

Naoružavao ih je NATO

Janićević otkriva i ko je sve naoružavao albanske teroriste:

- Oružje iz kojeg su teroristi OVK pucali bilo je delom kineske proizvodnje, a delom iz arsenala naoružanja zločinačkog NATO, koje je teroristima dostavljeno uz znanje i prećutnu saglasnost odgovornih planera NATO komande u Briselu. Oružje je prenošeno i dostavljano teroristima i vozilima Verifikacione misije, kojima je bio zadatak da verifikuju stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji i spreče dalje oružane sukobe, a sigurno im zadatak nije bio da teroriste snabdevaju oružjem.

"Случај Рачак" је, уверен је Јанићевић, био само разлог који се дуго тражио како би се кренуло у напад на Југославију.

- Каснији догађаји показали су да је све било унапред испланирано, до детаља разрађено од стране ЦИА и стручњака из Пентагона. Дакле, тражио се разлог да се српске и југословенске снаге безбедности ставе на стуб срама да би доношење одлуке о агресији и бомбардовању неонацистичка руководства западних земаља могла да оправдају код сопственог јавног мњења, бомбардовање и убијање недужног становништва, рушење једне међународно признате државе чланице Уједињених нација - навео је он.

(Курир)