Требало је ноћас да се слави уз наступе естрадних звезда, трубаче, најављени су ватромети, спектакли... Али, омикрон чини своје, најављених организованих дочека Српске нове године ипак неће бити онако како је првобитно најављено, јер градови масовно отказују вечарашње окупљење.

Услед дивљања корона вируса и све лошије епидемилошке ситуације, један по један град у Србији отказује раније заказане прославе.

- Жеља нам је била да Београђанима и гостима града поклонимо дочек Српске нове године који ће памтити, али с обзиром на епидемилошку ситуацију одлучили смо се да овај концер одложимо. Здравље и безбедност посетилаца су нам на првом месту, те ће бесплатан концерт Жељка Јоксимовића бити одржан када то здравствена ситуације буде дозволила – поручила је Зорана Бурлић, директорка компаније „Београд на води“.

Ипак, тачно у поноћ вечера ће са Куле Боград биће испаљен ватромет, који ће пратити ласер шоу. Како саветују у "Београду на води", овај спектакл са Куле најбоље је посматрати са Сава Променаде, Калемегдана, Новог Београда или Бановог брда.

Београђани ће моћи да уживају у ватромету и испред Храма Светог Саве, такође у поноћ, после чега ће почети поноћна литургија и молебан за благослов новог лета Господњег.

У Новом Саду већина програма отказана

У Новом Саду вечерас ће бити одржана централна прослава поводом почетка године у којој ће овај град носити титулу Европске престонице културе, али су концерти у затвореном већином отказани.

Централни догађај почиње од 20.22 часа када ће бити изведена прослава „Зенитеум :: 2022“ редитеља Драгана Живадинова, на Булевару Михајла Пупина испред Бановине у Новом Саду. Прослава ће кроз уметност славити велика имена српске науке – Милеву Марић Анштајн и Милутина Миланковића.

Церемонија проглашења Новог Сада културном престоницом биће одржана у Српском народном позоришту, а гледаоци ће моћи да је прате искључиво путем малих екрана.

Сви програми на свечаном отварању ЕПК прилагођени су епидемиолошким мерама, но ради безбедне и одговорне организације, Фондација је увела додатне мере и пооштравање контроле, те дала препоруку да се одложи 60 одсто концерта, док ће појачане мере контроле бити на оним концертима коју су директно у продукцији Фондације. Одложене су махом свирке по кафићима и клубовима, чије је извођење финансирала Фондација.

Отказани догађаји и широм Србије

Погоршана епидемилошка ситуација условила је отказивање дочека Нове године по јулијанском календару у Сомобору где је био заказан наступ Вере Матовић, Ранка Станића Ђимија и тамбураша.

Отказан је и концерт Аце Лукаса у Врњачкој Бањи, а на истој бини овом приликом требало је да се појаве и Маја Маринковић и Милан Николић и банда.

Жељко Самарџић неће вечерас певати у Ваљеву. Локална власт донела је одлуку да концерт овог извођача, као и цео програм прославе, откаже због раста броја заражених корона вирусом. Стабилизује ли се епидемилошка ситуација, Самарџић ће у Ваљеву наступити 14. фебруара – за једне на Светог Трифуна, за друге на Дан заљубљених.

Нема славља ни у Чачку где је у организацији овог града и Дома културе био заказан концерт Весне Змијанац.

И Ниш је одустао од прославе, а у овом граду, у Парку Светог Саве, био је планиран наступ певачице Ангелине (Анђеле Вујовић) уз традиционални ватромет у поноћ.

Мирослав Илић и „Акапулко бенд“ пред Краљевчане ће изаћи неком другом приликом.

Епидемилошка ситуација омела је планове градске власти у Лесковцу да суграђане обрадују песмом Аца Пејовића, док је јутрос из Општине Прокупље саопштено да се концерт Алена Исламовића отказује

(Блиц)